diumenge, 15 de maig de 2011

Retallades avui i demà

Portem uns mesos, i fins les eleccions del 22 de maig, en que estem vivint una situació fictícia que em sembla que canviarà l’endemà de les eleccions municipals (i autonòmiques a la resta de l’estat). La ficció és la d’un clam per les retallades que ha comunicat i ha començat a fer la Generalitat mentre que obviem que no serà només la Generalitat qui les haurà de fer i que, com a molts llocs es començaran a fer de veritat a la meitat de l'any, potser seran molt més doloroses perquè s'hauran d'aconseguir molts estalvis en molt poc temps.

Fins ara el Govern ha anunciat moltes retallades però la concreció final no la tindrem fins que es disposi del pressupost del 2011 (de moment s’està treballant amb un pressupost prorrogat). De moment però la Generalitat està fent els deures: de gener a març la seva despesa ha baixat un 15% (de 7.557€ milions el 2010 a 6.519€ milions el 2011; les obligacions reconegudes pendents de pagar són 1.826€ milions, molts diners, però menys que els 2.612€ de l'any anterior).

Però aquesta contenció dràstica no l’haurà de fer només la Generalitat sinó també ajuntaments i altres comunitats autònomes que, com estaven d’eleccions, encara no han començat o ho han fet de forma tímida. I si han de retallar el 10% en el 2011 i de moment només han contingut les despeses sense augmentar-les, de juliol a desembre les haurien de baixar el 20%. I això és molt.

Però això no és tot: fa temps que estic avisant que l’estat té complicat complir l’objectiu de dèficit públic perquè està basat en unes estimacions de l’economia que ningú creu ("I si Espanya no intervé?"). Ara ens ho ha recordat la Comissió Europea. I això vol dir que el govern espanyol haurà de fer noves retallades en la seva despesa.

Tot plegat és el que per mi és fictici: no és només la Generalitat la que farà les retallades, les retallades seran arreu i les faran tothom (inclosos els partits que avui es manifesten en contra) i poden ser inclòs més doloroses. Fictici, i també una mica surrealista derivar les responsabilitats de les retallades només al Govern actual quan aquestes estan imposades per l'estat degut al dèficit de l'anterior Govern i de l'espoli que patim (ni greix ni espoli!).

I acceptant la necessitat de les retallades, no oblidem que darrera una reducció de pressupost públic hi ha moltes vegades persones que perden la feina o que passen a cobrar menys, empreses que en un moment complicat com l’actual tenen menys demanda d’un gran client (el sector públic), o serveis públics que perden qualitat. És necessari disposar d’un sistema públic eficient i a un cost raonable (i sense espoli!) però tenint present l’impacte dolorós que això té a curt termini en moltes persones.

P.D. Sé que em repeteixo ("Per quan vingui el proper juny") però és que el tema em preocupa i em sembla que no tenim clar l'escenari que ens espera a partir del proper juny (per no parlar del tornado que ve d'Europa).

2 comentaris:

Anònim ha dit...

ATENS TOTA,PERO TOTA LA RAO. L'ENDEMA DE LES ELECCIONS... TURURUT LAS MANIS.
JUGANT AMB BCN.

David ha dit...

Salvador,

jo cada cop tinc més clar que passada la crisi, s'hauria d'exigir que tot govern tingues superàvit d'1 euro. Què és això de gastar el que no tenen o generen? Què no veu ningú que amortitzacions i interessos de deute públic no poden ser una partida tan gran del pressupost?