dilluns, 11 d’abril de 2011

Equivalències retallada & espoli: l'exemple de l'Hospital Taulí de Sabadell

Les retallades actuals són una bona oportunitat per fer pedagogia del que suposa l'espoli fiscal. Així, podem mesurar cada retallada en termes de mesos, setmanes, dies... o hores d'espoli.

Posem l'exemple de l'Hospital Taulí de Sabadell, que previsiblement haurà de retallar les seves despeses en 14€ milions. Què equival aquesta retallada en termes d'espoli?

Abans que res cal quantificar quant és el dèficit fiscal català. Per això prenc com a base un post de fa un parell d'anys (què ràpid que passa el temps!) on explicava les darreres estimacions oficials, tant del Govern català com de l'espanyol, del dèficit fiscal català ("1,8% o la crua realitat sobre el finançament").
  • Segons el govern català, el dèficit fiscal era el 9,8% (segons flux monetari) o del 7,4% (segons flux benefici), el que suposa un dèficit de 21.258€ o 16.052€ milions a l’any, 2.834€ o 2.140€ per català a l’any
  • Segons el govern espanyol, el dèficit fiscal era el 8,7% (segons flux monetari) o del 6,4% (segons flux benefici), el que suposa un dèficit de 18.872€ o 13.883€ milions a l’any, 2.516€ o 1.851€ per català a l’any
No es poden agafar dades més recents perquè no existeixen, ni tampoc es pot utilitzar com a base el nou sistema de finançament perquè el Govern espanyol no l'està complint (p.e. no pagant el fons de competitivitat).

És a dir, l'espoli fiscal estaria entre 58€ milions i 38€ milions al dia (en un extrem, dades del Govern català utilitzant el flux monetari; i en l'altre, dades del Govern espanyol segons el flux de benefici).

I tornant a l'Hospital Taulí de Sabadell: retallar 14€ milions les seves despeses equival a... entre 6 i 9 hores d'espoli fiscal. És a dir, si no tinguèssim espoli entre 6 i 9 hores no caldria fer cap retallada a l'Hospital Taulí. Amb aquestes dades penso que fins i tot l'alcalde Bustos estarà per la independència. I dic per la independència i no pel pacte fiscal perquè crec que a hores d'ara tothom sap que sense independència no es pot acabar amb l'espoli, oi?

Nota: metodologia de cara a futurs càlculs. Com l'espoli és, segons la metodologia, entre 58€ milions i 38€ milions al dia, utilitzaré la mitjana, és a dir, 48€ milions al dia, 2€ milions a l'hora. És a dir, en el cas de l'Hospital Taulí, 7 hores d'espoli.

P.D. Independents sí, però gestió eficient dels recursos també. Hem d'acabar amb l'espoli, però també eliminar el greix i tenir una despesa pública raonable i una administració eficient i eficaç (en el cas de l'Hospital Taulí, que desconec totalment, igual voldria dir fer alguna retallada, tot i que lluny dels 14€ milions; o introduir millores de productivitat, o el que sigui: ni espoli ni greix).

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Amb el tarannà de CiU, mai no s´acabarà l´espoli.

Independència = millor futur i millor vida.

Maresmenc ha dit...

Enhorabona pel teu bloc. No hi diu res que em sorprengui, però és una font excel·lent. En faré difusió.

Salut i a veure si aviat som lliures!