diumenge, 26 de desembre de 2010

Les necessitats reals de finançament de la Generalitat l'any 2011

Continua la confusió, o potser sóc jo el que no m'entero (fet que celebraria i em permetria dormir més tranquil).

Arran l'informe que va donar el President Montilla al President Mas alguns mitjans (i el propi informe a la pàgina 11) diuen que les necessitats de finançament l'any vinent de la Generalitat seran d'uns 6.800€ milions: 8.788€ milions de venciment de deute menys els 1.987€ milions que hi ha a la caixa. És així?

A mi em sembla que no, que serà molt més: partim si voleu d'aquests 6.800€ milions. A aquest import caldria afegir:
  • El nou dèficit públic i noves necessitats de deute: el Govern actual ha augmentat el deute aquest 2010 en 10.020€ milions, ja que segons dades del Banc d'Espanya a 31/12/2009 la Generalitat tenia un deute de 23.326€ milions i els ents i empreses públiques depenent de la Generalitat tenien un deute de 7.261€ milions, sumant 30.587€ milions; segons el Govern Montilla es preveu que el deute sigui de 40.607€ milions al final del 2010. La diferència entre els dos és de 10.020€ milions. Suposem que el nou govern ho fa molt bé, retalla mooooooolt les despeses, compensa els majors cost d'interessos del deute amb altres ingressos, etc... i aconsegueix baixar les necessitats de nou deute de l'any 2010 a l'any 2011 un 75% (!!!!!!): caldria aconseguir 2.500€ milions
  • O una altra forma d'arribar a aquesta xifra: el Govern català compleix el màxim dèficit permès pel Govern espanyol, l'1,3% del PIB, que representa uns 2.500€ milions. I els altres ens i empreses públiques de la Generalitat no tenen dèficit, l'ICF i similars no tenen necessitats de finançament, etc.
  • Les obligacions pendents de pagar eren de 3.069€ milions a novembre (això també és deute, i si no que li preguntin als proveïdors de la Generalitat). El gener del 2010 aquest import era de 1.164€ milions. Sembla raonable que sempre hi hagi un decalatge en els pagaments i que per tant hi hagi sempre factures pendents de pagar. Ho deixem a la meitat de la situació actual, en 1.500€ milions? (al voltant del 5% del pressupost de la Generalitat)
  • Els diners que cal matenir a la caixa per seguretat: els 1.987€ milions actuals que, tenint en compte que el pressupost de la Generalitat és de +30.000€ milions, no arriba per pagar totes les despeses d'un mes. I a més cal tenir diners "a caixa" també per fer front als refinançaments del deute. Per tant, hipòtesi, mantenir aquests fons de reserva: 2.000€ milions (idealment s'haurien d'augmentar)
Total: 6.800€ + 1.500€ + 2.500€ + 2.000€ = 12.800€ milions de necessitats de finançament.

Són només unes hipòtesis però suposo que estarem d'acord que les necessitats de finançament són molt més grans que les que s'apunten, no?

I alguns apunts sobre aquest escenari i el document:
  • Cal relativitzar els prop de 2.000€ milions de tresoreria actuals, ja que es manté un saldo viu molt gran d'obligacions reconegudes pendents de pagar (els 3.069€ milions que comentava). Si es pagués el que es deu no hi haurien diners a la caixa
  • Disminuir l'import de factures pendents serà complicat: malauradament els proveïdors acostumen a ser la darrera prioritat de les administracions públiques (tot i que cal reconèixer que CiU ha impulsat la llei de morositat a l'estat; esperem que ho apliqui a la Generalitat). És possible, per tant, que part del nou deute es financiïi justament a costa dels proveïdors, pagant encara amb més retard (però no per això ho hem de deixar de comptar)
  • Aquest escenari contempla retalladades draconianes de despesa, amb grans, greus i segurament inevitables implicacions socials i econòmiques. I aconseguir l'1,3% del PIB de dèficit màxim permès per l'estat (2.500€ milions) serà igualment complicat ja que ens trobarem en un entorn de creixement molt reduït o nul; i a més moltes grans mesures, com la baixada de sous dels funcionaris, ja s'han aplicat durant el segon semestre del 2010 i tot i així el dèficit serà igualment l'inicialment previst el 2010, no la previsió de dèficit més reduït previst fruit d'aquestes accions (pàgina 6, taula 4, apareix el pressupost aprovat inicialment i el nou ajustat a la baixa... per després descobrir en el punt C de la pàgina 7 que s'acabarà arribant al pressupost inicial)
  • Quan disposi de totes les dades escriuré sobre la diferència entre 4.700€ milions de dèficit i els 10.020€ milions d'increment de deute el 2010... Tinc ganes de saber i entendre què no s'inclou sota el criteri SEC-95 que fa que hi hagi una diferència tan gran entre les dues dades i que fa que, a la pràctica, la dada de dèficit públic de la Generalitat per sí mateixa sigui totalment insuficient per entendre les seves necessitats de finançament
  • L'informe que ha fet el Govern acutal té algunes perles, com utilitzar dades del 2009 per dir que no estem tan malament ("¡al loro!"), o explicar que el govern espanyol avala els comptes de la Generalitat que ha rebut fins ara per després explicar que sobrepassaran l'objectiu de dèficit fixat per l'estat (és a dir, no els devien estar passant tota la informació), o que el major dèficit és degut a l'aplicació tardana per part de l'estat de les mesures de reducció de despesa sanitària, oblidant moltes altres mesures que hauria pogut prendre la Generalitat. En fi...
Per cert, a tot això no oblidem que l'espoli fiscal és de +20.000€ milions a l'any. La solució, no em cansaré de repetir-ho: gestió rigorosa de les finances públiques i acabar amb l'espoli.

P.D. Si aquestes dades són incorrectes i en veritat el problema és molt menor, estaré encantat de menjar-me amb patates aquest i tots els altres posts sobre aquest tema.

2 comentaris:

Edgar B. Company ha dit...

Em sap greu dir-te que no crec que t'ho hagis de menjar amb patates...

Em fa ràbia el munt de despesa inútil que dues legislatures de tripartit ha fet. També em fa ràbia el munt d'infraestructures que els ecocomunistes han paralitzat (impedint novament el desenvolupament del país).
Em fa molta ràbia que es dediquin a fer "política social" (que dóna molts vots i queda molt maco) amb diners que no tenene i endeutant generacions futures.
Per sort, en aquesta última legislatura no han pogut fer més pilota de deute i se'ls ha vist el llautó.
Tinc fe en el nou govern. Un govern que tingui sinèrgies amb les empreses (que són qui generen feina), que tracti de racionalitzar la despesa, gastar menys i millor. I no descartem privatitzar algunes empreses púpliques deficitàries o poc rentables.
Tema finançament, veig complicat un concert econòmic (lligat per llei) el que no veig complicat són uns pressupostos anuals més justos per als catalans.

Salvador Garcia-Ruiz ha dit...

Edgar, gràcies per les reflexions, esperem que el nou govern, amb les eines que té, ho faci molt millor