dimecres, 5 de maig de 2010

L'euro, Grècia i Alemanya

Continua la festa grega, more to come.

Una reflexió interessant del Professor Gilles Sant-Paul (em va fer classe de Macro a la UPF, un professor curiós i molt interessant): "Is the euro a failure?"

As world markets continue to raise concerns about Eurozone countries, this column argues that the euro has been a failure. Why should money be poured into Greece to "save the euro"? Besides the moral hazard effects of the intervention, it makes little sense to prolong a monetary regime which is actually one of the reasons why these Eurozone countries are in trouble.

És a dir, si s'han de donar tants diners a Grècia per així salvar l'euro, té sentit que existeixi l'euro? Té sentit extendre els problemes de Grècia a altres països perquè cal mantenir l'euro? Té sentit l'euro?

Una hipòtesi, que potser avui és una bestiesa, però temps al temps: fa uns mesos s'especulava que es podria fer fora a Espanya (i a altres PIIGS) de l'euro. Potser acaba passant a l'inrevés: que Alemanya decideixi que el millor és marxar ella, és a dir, tornar al marc. Una bestiesa? Segurament, però no oblidem que Alemanya ajuda a Grècia amb condicions molt severes, per convenciment, per pressió popular, i perquè té restriccions sobre com pot ajudar a altres països, i el Tribunal Constitucional alemany s'haurà de pronunciar sobre els ajuts que es donin a Grècia. I que ara és Grècia, demà qui sigui... i que Alemanya potser conclou que tot plegat no li surt a compte (tot i que la sortida de l'euro provocaria grans pèrdues a Alemanya, ja que sense Alemanya l'euro es depreciaria, i Alemanya té i tindrà molts deutors en euros).

En fi, reflexions al·leatòries combinades amb una gran preocupació permanent: more to come.

P.D. Un gràfic que recull les interrelacions de deutes entre estats europeus.


7 comentaris:

Manel des de l'Exili ha dit...

Hola Salva té agafat aquest magnific diagrama i ho he fet servir pel meu article, que malgrat que no sóc del ram, m'atrevit a fer-ho sobre la possibilitat que Espanya es trobi en una situació semblant a Argentina.

"El Corralito o Encierro espanyol"
http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/id/167222

bacus ha dit...

mmm,

però els grecs compren volskwagen, aspirines i basf sense arancels.


a més has de tenir en compte que per ells és millor obrir una fàbrica als pigs amb la immigració de mà d'obra barata que vagin a casa seva a més a les illes si viu de conya amb la mosca collonera dels catalans i quasi amb els mateixos drets que un català o illencs. (UE)

bacus ha dit...

casa seva=que vagin a produir a alemanya amb el que significa de mestissatge i salaris amb drets laborals alts per llei.

bacus ha dit...

si foten el camp o fotem el camp, una aspirina bayer costarà 5 vegades més que una de canadenca.

no produeixen microxips, només cotxes i un ferrari italià és molt millor.

bacus ha dit...

apart que si volen visitar ses illes hauran de posar-se en la mateixa cua i visat que el turks.

bacus ha dit...

birres no problemo, garlo massa, hauria de fer cas a la meva tieta i comptar fins a 10 abans de dir qualsevol animalada.

salut.

bacus ha dit...

les platges de croàcia no formen part de la UE i les de l'atlàntic com les seves al nord foten fàstic i fred.