dilluns, 23 de març de 2020

"Insider trading" amb el coronavirus

Guanyar diners amb informació privilegiada és un delicte greu. Però a més fer-ho anteposant la vida dels ciutadans que representes és, bé, sense paraules.

Això sembla que ha passat als Estats Units.

Els senadors Burr i Loeffer van anar a una sessió restringida del Senat dels EUA a finals de gener per entendre la dimensió del coronavirus. I al sortir no van fer sonar l’alarma. Inclòs Burr va fer un article dient que els EUA estaven preparats.

Van fer això. I van fer més. Van vendre les seves accions a borsa.

Loeffer, el mateix dia que va rebre la informació, va vendre entre 1,2M$ i 3,1M$. I va aprofitar per comprar accions en Citrix, una empresa de software de teletreball… que òbviament ha pujat en valor durant aquesta crisi. I Burr, uns dies després, va vendre entre 600.000$ i 1,8M$, incloent accions en companyies hoteleres (que òbviament han caigut molt).

La resta ja ho sabem. Les borses s’han enfonsat i el coronavirus és pandèmia global, amagada durant molt de temps a l’opinió pública, també als Estats Units. I no van fer sonar l’alarma fins, en el cas de Burr, un parell de setmanes després de vendre les seves accions.

Utilitzar informació privilegiada (“insider trading”) per lucrar-se a borsa és un delicte greu, en especial als Estats Units. Allà vas a la presó (Rudy Giuliani, exalcalde de Nova York durant l’11-S i advocat de Trump, es va fer famós sobretot per les detencions que va fer a Wall Street per aquest tema; la pel·li “Wall Street”, força entretinguda, també va d’això).

Això és fer trampes. Una cosa és ser més llest (o tenir sort) i comprar o vendre unes accions perquè penses que pujaran o baixaran, i encertar-la. I una altra és tenir informació no pública sobre una empresa (perquè hi treballes, perquè l’estàs assessorant, etc) i utilitzar-la per guanyar diners (que altres perdran, és clar).

Sembla que aquests senadors segurament sabien què podia passar i no van dir res. Molt greu. Implicava parlar clar i enfrontar-se a Trump, que en aquell moment estava minimitzant el risc del coronavirus, però la seva obligació era protegir als seus ciutadans. Però a més es van lucrar. Van utilitzar informació privilegiada sobre la salut dels seus conciutadans per lucrar-se.

Si és cert, quins fills de puta. I si no és cert, quina vista tu, potser que es dediquin a això de la borsa (i que expliquin ben bé totes aquestes coincidències).

(Publicat també a Via Empresa)