dilluns, 29 d’abril de 2013

Pas endavant (i definitiu) en l’Informe dels Drets Humans del Departament d’Estat dels EUA (III)

Com sol passar amb les bones notícies suposo que no se’n parlarà.

Recordem: el Departament d’Estat dels EUA publica cada any un informe, estat a estat, on explica les violacions i denúncies de violacions dels drets humans del món. Fins l’any 2010 aquest informe es feia ressò de denúncies de discriminacions a castellanoparlants a Catalunya i a les Illes Balears. Això era utilitzat per l’espanyolisme per carregar contra la normalització lingüística.

L’any 2011 hi va haver un canvi molt important. Escrivia això:
Podem estar contents però insatisfets (com en general a la vida): continua sent inadmissible incloure aquestes qüestions en un informe sobre els drets humans, però ja que s’inclou cal reconèixer que apareix en termes molt equilibrats. Minimitza (molt) la suposada discriminació del castellà, explica casos de discriminació del català, i es fa ressò de l’ampli consens a Catalunya en termes de normalització lingüística. Fins i tot El Mundo afirma que “EEUU suaviza su visión de la lingüística en España”.
I el 2012, encara més. Escrivia això:
(...) constata que hi ha hagut una sentència sobre la immersió lingüística i ho contraposa a la ferma posició del President Mas i a estudis que demostren que no hi ha problemes de competència lingüística del castellà dels nens a Catalunya. El tema de la llengua no hauria d'aparèixer en aquest informe però, ja que hi surt, no està gens malament. Aquest any, per fi, aquesta tema ja està a on li correspon: no surt enlloc (veure el link a l’informe).
Aquest any l’únic esment a la llengua es refereix a la suspensió del reglament lingüístic de l’Ajuntament de Barcelona.
In April the Supreme Court confirmed the suspension of seven articles of Barcelona’s regulations on the use of Catalan in the city hall that required all public documents and any oral communications to be presented in Catalan.
Doncs això: pas endavant i definitiu, ja que per fi aquest informe no esmenta la suposada discriminació del castellà a Catalunya (mai deia que hi hagués discriminació, només que hi havia denúncies; ara ni això). Una bona notícia que, suposo, passarà inadvertida.

De fet, potser es troba a faltar són discriminacions (i agressions) per parlar català.

P.D. L'any passat es parlava (i es carregava) contra els Mossos, crec que aquest any surten bastant ben parats.  I repeteix Garcia Albiol i les denúncies pel seu discurs anti-immigrant.