dimecres, 27 de març de 2013

Solidaritat alemanya i catalana

Back to blogging.

Dos estats alemanys, Baviera i Hesse, han demanat al Tribunal Constitucional alemany disminuir la seva contribució a la solidaritat amb els estats més pobres ("2 German states file court suit over system that redistributes public money to poorer regions").

El següent gràfic mostra les transferències fiscals entre lands alemanys (font aquí):


Cal ser curós en com plantegem el nostre dèficit fiscal a nivell internacional, i en especial a Alemanya, ja que molts alemanys no entenen que vulguem contribuir menys a Espanya quan ells estan "salvant" als PIIGS, Espanya inclosa.  Per què han de pagar ells la festa i no nosaltres?  Però a més, i en línia amb la notícia que comento, molts alemanys poden veure amb poca simpatia una regió que els recordi Baviera o Hesse (a l'igual que a molts italians els provoca rebuig regions "similars" a la Padània).

Doncs això, dos apunts:
  • És fonamental insistir en que la contribució fiscal de Catalunya és desproporcionada, rècord mundial, comparat amb per exemple casos com el de Baviera (les dades d'aquestes transferències fiscals entre lands alemanys i les balances fiscals a l'estat espanyol no són del tot comparables, com m'ha explicat Elsa Artadi, però tinguem present que Catalunya té 7,5 milions d'habitants (vs. els 12,5 milions de Baviera) i la nostra balança fiscal negativa va ser de 16.409€ milions l'any 2009, darrera dada disponible)
  • També cal explicar (insistir) que això no és un problema econòmic, sinó un conflicte polític amb una derivada econòmica molt important.  I que a aquestes alçadades això ja no se soluciona amb més diners (que a més Espanya mai complirà), sinó permetent que els catalans exercim un dret democràtic bàsic (votar).  I que si guanya la independència, es vol seguir sent un contribuent net amb els nostres veïns a través de la Unió Europea
Dit això, la pregunta clau és com és que els catalans hem permès durant tant de temps aquest espoli fiscal.  Fil a l'agulla.  Com deia Joan Sales:
Des de fa 500 anys, els catalans hem estat uns imbècils. Es tracta, doncs, de deixar de ser catalans? No, sinó de deixar de ser imbècils.

2 comentaris:

Mai9 ha dit...

Hem aguantat tants anys perquè creiem que ho podríem arreglar parlant, i perquè és difícil canviar res en temps de bonança econòmica.

sarrianenc ha dit...

Benvolgut,
molt bon escrit.
Et convido a fer una ullada al meu.
http://sarrianenc.blogspot.com.es

Fins aviat