divendres, 19 d’octubre de 2012

Inversors internacionals, independència (i Comissionat per a l’estat propi)

El banc d’inversió suís UBS ha publicat l’informe “Can Catalonia leave? Hardly” (el tinc en PDF, no he trobat el link) on explica que la independència és impossible i, si acaba passant, seria un desastre per a Catalunya. S’ha fet ressò CNBC (“Catalonia Independence Is a Myth: Report”) i El Confidencial (“Un informe de UBS a sus clientes tilda de "desastrosa" la separación de Cataluña”).

Podem criticar a UBS, als mitjans que ho han explicat per com ho han fet, etc., però en clau de futur és millor pensar què podem aprendre de cara al procés d'independència i actuar de forma racional i immediata. I em surten tres "lliçons": la necessitat de pensar bé el procés, d’explicar-lo a tots els agents rellevants (incloent la comunitat financera internacional), i d'avançar-nos i entendre quines seran les principals dificultats que ens trobarem per trobar-hi solucions.

Un “viatge” per l’informe.

Un dels arguments principals és que la independència és impossible perquè no podrem fer un referèndum:
In this article we investigate whether Catalonia can really secede from Spain and we conclude that, in all likelihood, it cannot.

(...) In short, it seems that Catalonia will not be able to hold a referendum on independence under Spanish law.
I que tot plegat acabarà amb una renegociació de les transferències fiscals a Catalunya perquè el President Mas està "jugant" amb el tema de la independència només per guanyar les eleccions:
(...) renegotiation of the inter-regional fiscal transfers’ mechanism is the most likely outcome.

(...) we think the independentist one is rather a card he is playing in the game with the central government to obtain something more realistic, such as the long-sought renegotiation of the intra-regional fiscal transfers’ mechanism.
Consideracions:
 • Cal tenir molt clara l’estratègia per fer un referèndum, perquè és cert que el Govern de l'estat ha dit que és il·legal i no està gens clar com ho farem.  I per això "des de fora" (com periodistes o cos diplomàtic) de forma raonable pregunten com el procés els catalans.  Només el Govern pot respondre aquesta pregunta
 • Respecte a la impossibilitat del referèndum, una altra lliçó és que tampoc es pot descartar la via de la declaració unilateral d'independència
 • No crec que el President Mas vagi de farol, però sí que cal mantenir una doble actitud amb el Govern: recolzar-los i “apretar-los”, de forma que avancin (bé i ràpid) cap a l’estat propi.  Les pressions per a què no ho faci seran enormes
UBS explica les enormes dificultats que Catalunya tindria per finançar-se a curt termini:
Sure, the debt and deficit levels may be improved, but there would still be huge uncertainties on Catalan future weighing heavily on investors’ minds (...). We think these would likely prevent the latter from rolling over maturing Catalan debt (let alone the central government’ debt Catalonia will have to take up). In such a scenario who would rescue Catalonia? Certainly not the Spanish regional fund.
Consideracions:
 • Com he explicat altres vegades (veure aquí) el principal repte d’un procés d’independència és finançar la transició (el “durant” i sobretot “l’endemà”). Catalunya estat, sens dubte, tindria una posició financera més sòlida a mig termini però unes grans dificultats de tresoreria a curt termini. Pensar aquest tema i donar resposta és fonamental (en l’escrit que citava apuntava algunes vies)
I tornem a un tema clau del que vaig escriure fa uns dies: UBS afirma que Catalunya quedaria fora de la Unió Europea i que això seria un desastre perquè perdria accés al mercat europeu:
The most likely outcome would then be for Catalonia to be out of the EU. The immediate economic implications would be huge. First of all, Catalonia would lose its access to the common market. Currently, 63% of its exports are directed to the EU and Spain. These would be hugely penalized. Businesses now based in Catalonia would have a big incentive to move just inside the Spanish border and thus access the common market.
Consideracions:
 • És irònic (per ser suau i no fer mala sang amb UBS) que un banc suís parli del perills d’estar fora de la UE, en especial que no hi haurien exportacions. I Suïssa? No està fora de la UE?  I no li va bé?  No exporta Suïssa a la UE?
 • Fa uns dies escrivia “Estat d’Europa o Estat de la UE?” on explicava que crec que l’admissió a la UE no serà immediata, però que no passa res sempre que formem part de l’Espai Econòmic Europeu i de l'Espai Schengen. Cal explicar, a Catalunya i a l’exterior, que la nostra és una aposta europeista, que farem l’impossible per formar part de la UE, que la UE és també una unió de ciutadans i que no té sentit fer fora als catalans si aconseguim la independència, etc... però que si quedem fora de forma temporal (o permanent) tampoc passaria res
L’informe també es fa ressò d’empresaris que alerten dels perills de la independència (i surten Lara, Piqué i Rossell). Sobre això:
 • Seria genial que grans empresaris es posicionessin públicament a favor de la independència (molts ja ho fan de forma privada i off the record). Crec però que és suficient que les organitzacions empresarials diguin dues coses tan senzilles com (i) “respectarem el que decideixi el poble de Catalunya” (com no podria ser d’una altra forma, per cert) i (ii) “la independència no és un problema"
 • Cal pensar en com respondre i solucionar els legítims temors que tenen molts empresaris (i de fet moltes persones) al procés d’independència des del punt de vista econòmic
Com a consideracions finals crec que cal:
 • Explicitar el procés de cara a la comunitat internacional: uns pregunten “com aconseguireu la independència” i altres (com aquest cas) diuen que directament és impossible perquè no és legal. Per això cal explicar com ho farem
 • Fer una gran (i permanent) acció internacional, incloent la comunitat financera i empresarial, explicant el “cas català” des del punt de vista econòmic (i respondre informes com aquest, anar a veure inversors internacionals, desenvolupar i explicar el pla de viabilitat de Catalunya, etc.)
 • Activar totes les eines diplomàtiques (Govern) i paradiplomàtiques (societat civil i institucions catalanes vinculades a organismes internacionals o simplement amb acció exterior rellevant) i, respectant la independència de cadascú, fer que vagin coordinades i enfocades a fer pedagogia i teixir aliances internacionals
I el més important: ho hem de fer molt bé, i això requereix molta feina, talent, mitjans i compromís. Per això crec que el proper Govern hauria de nomenar una mena de “Comissionat per a l’estat propi”, una persona de reconegut prestigi i confiança màxima del President, que depengués directament d'ell, i responsable de gestionar i coordinar tot el procés.

Hauria d'actuar amb total llibertat, amb autoritat sobre la resta del Govern (gran part de la seva feina seria transversal), i amb tots els recursos disponibles (interns o externs al Govern) al seu abast. I amb un equip tan competent com ell, enfocat sobretot en temes internacionals (tant de reconeixement com de negociació amb UE i Espanya), econòmics, institucionals (la pròpia creació de l’estat) i comunicació.  Estic pensant en noms com Heribert Padrol, Carles Boix, Salvador Cardús o Jordi Galí, tant de Comissionats o com a responsables d'algunes àrees (en aquest grup sí que han d'estar "els millors").

Aquest informe de UBS ens fa mal però ens dóna moltes pistes sobre què hem de fer i prioritzar.

P.D. Senyors d'UBS, Catalunya és viable.  Si encara no ho veuen ja li ho explicarem, no pateixin.  De fet el principal obstacle és la viabilitat d'Espanya sense Catalunya (veure "Independència i futur de l'euro").  Però també se'n sortiran.

7 comentaris:

Sir William Temple ha dit...

No seria la primera vegada que UBS intenta enredar els inversors http://www.aboutlawsuits.com/ubs-settlement-lehman-brothers-notes-17468/

mai9 ha dit...

Jo sé poc de Suïssa però l'article el veig més aviat espanyolista. Repeteix tots els tòpics españols: que si la Constitucion no permet votar independència, que si la independència és una excusa per negociar el peix al cove, que si no tenim diners, que si estaríem fora l'euro, que si fora l'euro no ens compraria ningú.

Només li ha faltat comentar que si ens independitzem marxarà tothom que havia vingut quan formava part d'España.

Per cert, ells diuen que Catalunya ven un 63% a España i Europa, i ho fan per dir que no ens podem independitzar, però de veritat que venem un 37% a Amèrica, Asia, Africa i Oceania? Em sembla molt...

Sebastià Giralt ha dit...

Algú sap si un estat membre podria vetar l'entrada de Cat a l’Espai Econòmic Europeu i de l'Espai Schengen?

Anònim ha dit...

M'agradaria saber si aquest informe ha estat fet a la oficina de USB de Diagonal (Barcelona) o María de Molina (Madrid). M'hi jugo una pessolada a que això ve de Madrid!

Lluís de Bescanó ha dit...

Em fa molta gracia que tantes ments privilegiades s'omplin la boca amb el tema de la il·legalitat del referèndum. Haurien de recordar que el rei d'Espanya va jurar fidelitat als principios fundamentales del movimiento i després s'ho va passar pel forro. Vaja, que podriem dir que la sagrada constitució espanyola és il·legal, no?

DdE ha dit...

Visc a Ginebra des de fa uns quants anys. Alguns dels arguments d'aquest informe d'UBS son completament ridiculs i inconsistents amb la mentalitat helvetica. A Suissa es fan molts referendums cada any, es part del sistema democratic del pais. Es impensable, doncs, que un ciutada suis pugui dir que fer un referendum es impossible. Si no esta dirigit per UBS-Spain, l'autor del report deu ser un d'aquests analistes estrangers que, sense idea, podria escriure les mateixes generalitats basant-se en informacions de segona ma sobre l'economia, diguem-ne, de Singapur o el Quebec ... Penos. S'afegeix als molts altres motius pels quals acabare tancant el meu compte UBS ...

Anònim ha dit...

No sé si al 37% UBS inclou el mercat català?