dilluns, 24 de setembre de 2012

Catalunya en positiu - Phyture Biotech

Hi ha capital i bones oportunitats d'inversió a Catalunya. I un exemple és Phyture Biotech, l'empresa de l'Albert Jané i l'Òscar Expósito, que ha tancat una ronda de finançament de 270.000€ amb el Fons de Capital Coneixement, part de InKemia IUCT Group, valorant l'empresa en uns 1,2€ milions (veure la notícia clickant aquí).

Phyture Biotech és una spin-off de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona especialitzada en la producció de principis actius vegetals d'alt valor afegit i proteïnes recombinants per al seu ús en els sectors cosmètic i farmacèutic.  Si no ho has entès no pateixis, a mi m'ho han explicat vàries vegades i no tinc clar haver-ho pillat tot (!).  Aquí unes fotos del que fan:Ara seriosament, Phyture té una tecnologia molt interessant i amb molt potencial a l'entorn la investigació i cultiu de cèlules mares vegetals.  I, a diferència de moltes empreses biotech (que basen el seu potencial en desenvolupaments que sortiran, si mai passa, d'aquí mooooolts anys), avui ja té clients i ingressos.

Estic content: per l'amistat amb l'Albert i l'Òscar, perquè Phyture tindrà finançament per crèixer, perquè hi ha gent que arrisca i se'n surt, perquè hi ha inversors que confien en empreses innovadores i amb potencial... i perquè vaig invertir en Phyture ara fa un any en la seva primera ronda de finançament!  Sí, full disclosure, sóc part implicada.

Catalunya té potencial emprenedora en l'àmbit de la biotecnologia i aquesta inversió és un exemple.  Cert, calen més emprenedors i més capital, però molts que ho reclamen no han creat mai una empresa ni han fet mai ni tan sols una petita aportació en l'empresa que comença d'un amic.

Doncs això, la situació és complicada, però també hi ha molts que se'n surten, molts més dels que sembla.  I gent que arrisca els seus diners i confia en els nostres científics i emprenedors, com IUCT (per cert, una història molt interssant a l'entorn el cooperativisme).  Enhorabona a tots plegats.

P.D. He estat ajudant a l'Albert i a l'Òscar posant-los en contacte amb amics que els han donat consells, orientació, oportunitats o més contactes.  El meu sincert agraïment a Josep Sanfeliu, Enric Canela, Juan Naya i Joan Verdura.