diumenge, 9 de setembre de 2012

Barcelona World (i una mica d'Eurovegas)

De vegades intento ser prudent davant projectes econòmics que em generen dubtes però que poden ser importants a nivell de país. Ho vaig ser amb Spanair i amb la Seat (Q3), amb uns apunts aquí i aquí on expressava alguns dubtes sense (intentar) fer mala sang.  També amb Eurovegas on més enllà d'una piulada al Twitter (on deia que quant més coneixia el projecte menys m'agradava) no vaig escriure res perquè no tenia prou informació i per prudència davant una inversió que podia ajudar a l'economia catalana en un moment com l'actual (la meva visió era la que expressava Carles Boix, veure aquí i aquí). El mateix em passa ara (una mica) amb Barcelona World.

Abans que res per tancar Eurovegas: és cínic que partits contra Eurovegas critiquin al Govern pel seu fracàs per portar-lo a Catalunya (potser no ve perquè el Govern no ha cedit a algunes peticions) o que partidaris d'Eurovegas diguin ara que no el volien. En fi, exemples del nivell de la classe política que tenim.

I sobre Barcelona World, prudència. Celebro que s'hagi captat una gran inversió per Catalunya i que el Govern hi doni totes les facilitats. Però els paralelismes amb els inicis de Port Aventura (empresari model inclòs) són molt grans, la seva implantació està subjecte a aconseguir una part substancial de finançament (la inversió total prevista és de 4.770€ milions i de moment només té garantit el 20% a través Veremonte, empresa de Bañuelos i que té la web "en construcció"), i les expectatives econòmiques i d'ocupació (20.000 treballadors) són enormes. I el dubte que em genera seguir apostant pel turisme quan crec que hauríem de canviar quantitat per qualitat (tenen un objectiu d'aconseguir 10 milions de visitants a l'any).

I el nom, Barcelona World, molt positiu pel projecte però que devalua (crec) la marca "Barcelona".

És a dir, benvinguda inversió, a l'espera de que es confirmi (quan s'aconsegueixi el finançament que falta i superi tots els entrebancs que segur que surten) i de veure quin és l'impacte econòmic real que acaba tenint.

I això sí, que el Govern perseveri en aconseguir més inversions a Catalunya (més a l'estil Massachusetts i no tant Nevada i Florida). I que treballi per donar les mateixes facilitats a tots els empresaris (també als catalans) que vulguin fer negocis a Catalunya, ja sigui obrir un parc temàtic amb casinos o muntar qualsevol altre negoci, com un simple bar amb terrassa.