dimarts, 14 d’agost de 2012

Plans per Catalunya per si es trenca l’euro

Moltes empreses estan fent, com no podria ser d’una altra forma, plans de contingència per si es trenca l’euro, com explica Der Spiegel (“Investors Prepare for Euro Collapse”).

Si això succeeix, i les possibilitats augmenten cada dia, seran uns moments caòtics, convulsos i incerts. Tota preparació serà poca. De fet moltes empreses poc podran fer però ho estan analitzant igualment. Crec que la Generalitat també hauria de tenir el seu pla de contingència. El marge de maniobra serà molt reduït, però té sentit que una institució pública europea amb un pressupost de 37.000€ milions i que representa (i pretén defensar i protegir) 7,5 milions de ciutadans, analitzi què fer i com actuar davant d’un escenari tan convuls, tot i saber que la incertesa serà màxima i el marge de maniobra mínim.

Com afectarà a la Generalitat? Quines amenaces i quin marge de maniobra tindrà? Què farà per tranquil·litzar a les inversions estrangeres a Catalunya? Què recomanarà a les empreses catalanes que exporten als països que deixin de tenir l’euro o que tinguin contractes amb aquests països? S’activaran alguns programes d’emergència des d’Acci1Ó, les Delegacions a l’Exterior, etc? S’aprofitarà per captar inversions estrangeres que fugin dels països que deixin l’euro? Si és Espanya qui abandona l’euro, el millor és deixar-nos arrossegar o activar un Pla B (de veritat)?

Un país que aspira a ser estat hauria de treballar en aquests temes (i, qui sap, inclòs aprofitar aquesta circumstància per culminar el procés). I una autonomia que presumeix del “Govern dels millors” i que pretén ser una combinació de Boston i Las Vegas, també, sobretot tenint en compte que les úniques indicacions vindran d’unes persones i institucions tan solvents i procatalanes com el Ministeri d’Economia d’Espanya.

Es tracta de tenir una àrea excel•lentment qualificada (i segurament secreta) que analitzi tant escenaris possibles i com inverosímils, i assessori al President Mas què fer en cada cas. Aquesta àrea, per cert, ja fa temps que tindria un pla d’acció detallat i coherent davant l’escenari de col•lapse i fallida actual de la Generalitat, i potser inclòs l’hauria evitat.

I si aquesta àrea ja existeix, que facin un pensament.

P.D. Fa dos anys explicava que havíem passat que un argument contra la independència era que ens farien fora de l’euro i no podríem pagar les pensions, a que l’amenaça era que si Catalunya no era independent, Catalunya es podia quedar sense euro i les pensions dels catalans estaven amenaçades. El problema no és que alguns llavors reien d’aquest argument sinó que encara molts no ho veuen.