dilluns, 13 d’agost de 2012

Paul Ryan: més enllà dels tòpics (i un apunt que no m'agrada)

Paul Ryan és candidat a la vicepresidència dels EUA i tota la premsa d'aquí el defineix com a ultraliberal i ultraconservador.  Simplista.

Si el vols conèixer millor, suggereixo que vagis a aquest enllaç de ProPublica ("Paul Ryan Reading Guide: The Best Reporting on the VP Candidate") que fa una recopilació d'articles, de mitjans de diferents tendències, sobre ell.

Com ha dit Niall Ferguson en un tuit (al seu estil, provocador):
Romney gets it right with Ryan. Now this election gets serious. It's a straight fight between radical fiscal reform and Europeanization.
El debat, si som capaços d'escapar dels tòpis, pot ser interessant.

I per cert, és curiós la tendència a criticar sense matisos, condescendència i aires de superioritat, tot el que vingui dels EUA, com si Rajoy, Montoro, ZP o Sánchez Gordillo fossin uns cracks (avui no vull fer mala sang dels polítics catalans).

I per cert, una informació interessant sobre Paul Ryan: va aprofitar informació confidencial que va rebre del Secretari del Tresor Henry Paulson, per vendre accions que tenia de bancs amb problemes i amb els diners comprar accions de Goldman Sachs ("Paul Ryan traded on insider information to avoid 2008 crash").
Ryan attended a closed meeting with congressional leaders, Bush's Treasury Secretary Henry Paulson, and Federal Reserve Chairman Ben Bernanke on September 18, 2008. The purpose of the meeting was to disclose the coming economic meltdown and beg Congress to pass legislation to help collapsing banks. 
Instead of doing anything to help, Ryan left the meeting and on that very same day Paul Ryan sold shares of stock he owned in several troubled banks and reinvested the proceeds in Goldman Sachs, a bank that the meeting had disclosed was not in trouble.
Dues conclusions:
  • Una persona així no és de fiar.  Hi ha moltes raons per no votar-lo i aquesta seria una d'elles
  • Ja m'agradaria a mi tenir aquest nivell d'informació dels nostres representants públics: tenim una declaració de bens i ingressos, molt genèrica, que en alguns casos no quadra (i òbviament sense informació de transaccions que han realitzat en la borsa)
P.D. Espero que guanyi Obama.  Per mi no ha estat una decepció: no esperava gaire d'ell i algunes accions, com la reforma sanitària, m'han agradat molt.  Contenir el dèficit i reactivar l'economia, binomi gairebé impossible, em sembla el seu repte més important si és relegit.

Actualització: una altra recopilació interessant d'Ezra Klein al Washington Post ("Wonkbook: A Paul Ryan primer")

5 comentaris:

a ha dit...

Hi més aspectes que podríem comentar, per exemple que Romney passava no fa tant per un republicà centrat o moderat (la reforma d'Obama pel que sembla està basada en la que va fer ell a Massachusetts), la qual cosa indica que no té idees ni principis més enllà de guanyar la presidència; en segon lloc, posant a un element de la dreta taliban dóna el centre per perdut, perquè efectivament, si guanya qui manarà serà aquest Ryan, que té el suport del Tea Party, i a través d'aquest tot el GOP.

a ha dit...

Obama "només" ha salvat la indústria de l'automòbil i milers i milers de llocs de treball, ha continuat salvant bancs, no? ha replegat les tropes, perquè la despesa és insostenible, ha reformat la sanitat... Home, en aquestes altures costa de creure en res, però comparat amb els altres... Per cert, tinc curiositat per veure com un economista de simpaties liberals com tu s'ho fa per explicar la política americana sense explicar la distribució de la riquesa als EUA i el fet que, contra la tradició de la transparència anglosaxona, Romney s'està negant repetidament a ensenyar els impostos.

Salvador Garcia-Ruiz ha dit...

a,

Hi ha molts aspectes a valorar de Paul Ryan, i aquí només he esmentat un que no surt als mitjans.

Crec que Obama ha fet bona feina, però molts als EUA estan decebuts perquè esperaven molt més. Com jo no ho feia, estic content. I no defenso a Romney, crec que hauria d'ensenyar les seves declaracions de renda. De fet a el Romney Governador estava bé, però el candidat a President, no.

Ah, com dic al final del post, jo votaria Obama.

mai9 ha dit...

com és que comentes que el Paul Ryan anirà de vicepresident i no recordo cap comentari del Romney?

Salvador Garcia-Ruiz ha dit...

no sé, perquè m'ha semblat interessant aquesta notícia de Paul Ryan