dijous, 12 de juliol de 2012

El proper 6 d’octubre

Un bon amic independentista, molt més savi que jo, em diu que tot està a punt d’esclatar (en positiu). Té un optimisme desmesurat sobre el que farà el Govern (en gran part perquè creu que s’hi veurà abocat), i relativitza la importància de tenir-ho tot preparat per aquest moment clau, ja que opina que aquests processos no són previsibles ni controlables.

Coincideixo que la pressió és extrema, per la situació d’estrès màxim de les finances de la Generalitat, la greu situació econòmica, i els atacs a la immersió lingüística, i que això s'agreujarà i provocarà una situació insostenible. També en que tot plegat, juntament amb la descomunal crisi de l’estat espanyol, és una oportunitat històrica.

Tinc dubtes de que el Govern vulgui aprofitar aquesta situació per construir l’estat propi.  Aquest escepticisme però és irrellevant: tant de bo m’equivoqui i vagi a per totes. El que no pot ser però és que, si finalment es fa el salt, no estiguem preparats per afrontar aquest repte amb garanties d'èxit. 

Sobre això, una persona que respecto molt i que actualment té grans responsabilitats em va dir fa temps que “el proper 6 d’octubre no podem fer el ridícul”. I em temo que, al pas que anem, el faríem. Perquè aprofitar la crisi per intentar crear l’estat català requereix molta preparació, incloent un full de ruta audaç i intel·ligent, i tenir moltes coses fetes i preparades pel dia D. No tot és programable ni preparable, però hi ha molta feina a fer abans d'aquesta data.  I en molts aspectes, des del Govern, no s'ha n'hi començat.

Estem enmig d’un tsunami. Fer tota la feina no garanteix l’èxit, però no fer res garanteix l’enfonsament total. I és tan greu no aprofitar aquesta crisi com fer-ho i fracassar per no haver fet la feina prèvia.

Paraules sàvies, el proper 6 d’octubre no podem fer el ridícul.  La societat civil fa molt temps que hi treballa.  Si el Govern s'ho creu, quan abans s'hi posi, millor.

1 comentari:

Pere Cardús ha dit...

Salva, dues reflexions que he publicat al bloc:

Sobre la precipitació i l'acceleració del procés
http://www.perecardus.cat/archives/2138

I sobre el millor moment (el 6 d'octubre...)
http://www.perecardus.cat/archives/2007

Comparteixo les teves reflexions en aquest apunt que has fet!