dilluns, 23 de juliol de 2012

El proper 6 d'octubre (II)

Escrivia fa un parell de setmanes la frase d'un savi que deia que "el proper 6 d'octubre no podem fer el ridícul" ("El proper 6 d'octubre").  Apel·lava, justament, a estar preparats.

Un parell de reflexions més de dos savis que respecto molt: Carles Boix i Joan Ramon Resina.

Carles Boix explicava en "El 'papu' del catalanisme" sobre la comparació entre el sis d'octubre i el moment actual:
La comparació històrica té un propòsit polític constructiu –evitar que fem el ridícul tots plegats. Però, sobretot, sembla tenir l’objectiu explícit de frenar tota possibilitat de transformació política al país.
I sobre les lliçons:
En primer lloc, que Catalunya ha d’evitar convertir-se en una peça més en el tauler d’escacs espanyol. En segon lloc, que totes les decisions que s’hagin de prendre han de fer-se de manera transparent i pública, sempre a la recerca de la creació d’una majoria ben informada. I, en tercer lloc, que cal preparar un procés completament democràtic, amb un calendari clar.
I Joan Ramon Resina explica en "Aquell sis d'octubre":
Així com la mare esverada exclama "Nen, no facis el ruc!", des del patriotisme conservador s'alcen veus admonitòries: "No ens feu un Sis d'Octubre!" És comprensible: els catalans estem escarmentats, i la prudència que ens han inoculat sovint fa que ens traïm a nosaltres mateixos. Atrevir-se o no atrevir-se, heus aquí el dilema. I el balanç, d'un temps ençà, és desfavorable a la gosadia.

(...) Posats a no repetir la història, ¿per què no demanar també a CiU que no ens faci un 24 de juny (de 1412), un 13 de setembre (de 1923), o un 21 de gener (de 2006)? Ja que tot ho fiem a la memòria històrica, convertida en espantall de gent ja prou espantadissa, recordem també com després del 20 de novembre de 1975 eren molts els que, atemorits per la democràcia ixent, ens prevenien contra un altre 18 de juliol. Compte doncs a abusar del passat per emmanillar el present.
I conclou:
Per trencar l'encanteri n'hi prou empenyent pacíficament i democràticament el mur de boira, a fi que la gent de Palau desperti del somni autonòmic i per una vegada vagi realment i efectivament per feina.
Doncs això: amb el Govern, apretar i recolzar. I per evitar un nou sis d'octubre, preparació màxima.  I que la prudència no es faci traïdors.