dissabte, 23 de juny de 2012

Sobre la intervenció del President Mas a la CNN

El President Mas ha fet una breu entrevista a la CNN i el consens és que ho ha fet molt bé, explicant que tenim un dèficit fiscal de 20.000 milions de dòlars, entre el 8 i 9 per cent del PIB. Perfecte, per una vegada que estem d'acord no seré jo qui ho espatlli. Dit això, algunes reflexions:
  • El President Mas ha defensat la viabilitat del sistema d’autonomies, explicant que només representen el 13% de deute respecte del PIB (tot i que ha dit respecte el total del deute). Crec que és un error: des de Catalunya hem de denunciar que el sistema autonòmic és inviable i que els catalans som els més interessats a solucionar-ho perquè nosaltres paguem la festa 
  • Ull, el President parlava d’aquest 13%, però el deute de Catalunya arriba al 21% del PIB 
  • Seguim plantejant la qüestió catalana com un problema econòmic enlloc d’un conflicte polític: amb aquesta perspectiva, no tenim res a fer.  Com molts altres territoris, el que volem són més diners (els nostres, això sí) 
  • Parlem de la “Massachusetts d’Europa” i de “l’Holanda del Sud”, eufemismes perquè cadascú entengui el que vulgui, des d’un estat propi fins a una regió capdavantera d’Europa.  Però la realitat és que ens veuen com una simple regió rica, i no ho corregim ni matisem: expliquem que el nostre objectiu és disminuir el dèficit fiscal, res de transició nacional cap a Ítaca o no sé on
Dit això, molt bé.

Llegeixo que la Generalitat vol fer una gira europea per explicar el dèficit fiscal. Collonut. Més val tard que mai. Però insisteixo, no ho plantegem només com un problema de diners. Si és així som la Padània d'Espanya, cansada de subvencionar Roma i Nàpols.


No sé ben bé què vol dir això de la transició nacional. Si vol dir ser un estat, és això el que hem d’explicar.  Quan el món pensi en Catalunya, volem que ens comparin amb Padània o amb Escòcia?

P.D. M’ha vingut al cap una altra que van fer a un català per ara fa un parell d’anys a la PBS parlant d’independència.
"For many years, the Germans and the Catalans have been helping out Spain. The Germans are saying, stop. Many Catalans feel the same. The Germans have the power to do it. The Catalans, we don't have the power yet."
Aquest “yet”, a veure quan s’acaba.