dijous, 28 de juny de 2012

Baixada del ràting d'Alemanya

Les agències de ràting estan en l'ull de l'huracà, criticant-les (sovint les mateixes persones) per dues coses oposades: ser poc rigorosos en el passat, i ser-ho massa ara. La darrera gran gran polèmica va ser la baixada del ràting (downgrade) de França al gener, i l'anterior el downgrade del Estats Units el passat agost (les dues ocasions, per part de Standard & Poor's). I cada vegada que baixen un ràting d'algú, noves crítiques.  I si no fan, els criticaran d'aquí uns anys per no haver-ho fet a temps.

Li donem massa importància al ràting:
  • La baixada de ràtings gairebé sempre van tard: quan ho anuncien el mercat (els que es juguen els seus diners) fa temps que ho ha detectat (i actuat en conseqüència)
  • No es pot "subcontractar" tota l'anàlisi de risc d'un actiu en base al ràting: és a dir, les agències de risc donen una opinió, que els inversors poden tenir en compte o no, però que en tot cas ha de ser complementària a la seva pròpia anàlisi de risc
Hi ha qui demana una agència europea de ràting que faci la competència de Standard & Poor's, Moody's i Fitch. De fet el que volen és una agència que s'equivoqui tant com les altres agències, però en la direcció d'afavorir els governs europeus.

No cal crear noves agències. N'hi ha d'altres, independents. I per cert una d'elles, Egan Jones, acaba de baixar el ràting d'Alemanya ("Egan Jones Downgrades Germany From AA- To A+"):
Stuck - whether or not Greece and other EMU members exit, Germany will be left with massive, additional, uncollectable receivables. Via the ECB's Target 2, Germany is owed EUR700B of which perhaps 50% is collectible and then there is the banks' southern EMU exposures. Germany's debt to GDP was 87% as of 2011. However, increasing Germany's debt by EUR700B to EUR2.9T for its indirect exposures raises the adjusted debt to GDP to 114%.
És a dir, aquesta agència afirma que el risc d'Alemanya ha augmentat, principalment, pels diners que ha deixat el Banc Central Europeu i que, segons Egan Jones, previsiblement gran part no es tornaran.

Quan d'aquí un temps Standard & Poor's, Moody's i Fitch baixi el ràting d'Alemanya i es torni proposar la creació de noves agències de ràting, els podeu explicar que (i) ja hi ha altres agències i (ii) el problema de les actuals és que potser han baixat el ràting massa tard. Perquè a més no podem oblidar que tots els diners dels rescats presents i futurs augmentaran el deute dels països de la zona euro que ho financen, en especial d'Alemanya, i això farà que tingui més risc i, en conseqüència, es mereixin un menor ràting.

P.D. En el passat, i a propòsit de la baixada del ràting dels EUA, vaig escriure sobre les agències de ràting: "Injusta la baixada de ràting dels EUA?".

1 comentari:

Manel Bargalló ha dit...

Relacionat amb això ahir vaig escriure aquest article al bloc:
"També a Alemanya tanquen empreses"
http://blogspersonals.ara.cat/desdelesgermanies/?p=667