dissabte, 26 de maig de 2012

Pas endavant en l’Informe dels Drets Humans del Departament d’Estat dels EUA (II)

Nou pas endavant en l’Informe dels Drets Humans del Departament d’Estat dels EUA.  L'any passat es va avançar molt i aquest any s'ha consolidat (veure aquí el comunicat del Col·lectiu Emma): s'ha passat de que aquest informe parli d'una suposada persecució del castellà a Catalunya a obviar aquest tema.  Només una referència a la llengua:
On September 2, Catalonia’s Superior Court ordered the regional government to comply within two months with a 2010 Spanish Supreme Court ruling that Spanish become a vehicular language in Catalonia’s public schools. As of year's end, the Catalan government had not complied with the ruling. Catalan president Artur Mas staunchly defended the current educational model and stated that Catalonia’s language policy is a “red line” not to be crossed. Advocates of the Catalan immersion model cited studies showing that Catalan public school students performed as well as their counterparts in other parts of Spain on Spanish language proficiency tests.
És a dir, constata que hi ha hagut una sentència sobre la immersió lingüística i ho contraposa a la ferma posició del President Mas i a estudis que demostren que no hi ha problemes de competència lingüística del castellà dels nens a Catalunya.  El tema de la llengua no hauria d'aparèixer en aquest informe però, ja que hi surt, no està gens malament.  Imagineu que hauria passat si hagués sortit només la sentència i la posició d'aquells que fan demagògia contra el català: s'hauria utilitzat en contra nostra, segur, igual que es feia abans.

L'informe parla de denúncies als Mossos d'Esquadra i això ha generat polèmica, tot i que aquesta referència no és nova. És com si aquest any algú s'hagués llegit l'informe i se'n fes ressó, tot i que els Mossos ja sortien ben el passat.  Escrivia l'any passat:
I també lamento que apareguin l’increment de denúncies als Mossos d’Esquadra: no hi ha cap policia a l’estat més monitoritzada i, fins fa molt poc, menys defensada. Qui la faci la pagui, com ha passat fins ara, però suport absolut als Mossos. I per cert, que a la resta de l’estat adoptin el zel, com les càmeres a comissaries, que tenim aquí amb els Mossos d’Esquadra.
Em reafirmo amb el mateix, amb quatre consideracions addicionals:
  1. Si mireu els informes d'altres països occidentals propers (com per exemple el Regne Unit) també apareixen denúncies contra la policia: l'informe no diu que s'hagin violat drets humans, només constata que s'han fet denúncies.  Posem en perspectiva l'informe, què vol dir, i què diu d'altres països
  2. L'informe també parla de forma positiva dels Mossos, explicant per exemple que han evitat la mutilació genital de 36 nenes: una mica d'autoestima, mirem els aspectes positius (o simplement llegim l'informe sencer) 
  3. El Director General de la Policia, Manel Prat, ha dit que "ningú s'ha posat en contacte amb ells per contrastar les dades d'aquest informe en què el govern dels EUA involucra els Mossos d'Esquadra en 52 casos de maltractament o tortura".  Home, el Govern de ser proactiu i no esperar a que el truquin, i més tenint en compte que aquest informe surt cada any i aquestes denúncies ja sortien l'any passat
  4. Apart de preocupar-se d'aparèixer en l'informe, que el Govern també ho faci de les denúncies que apareixen: sóc un ferm defensor dels Mossos però crec que hi ha hagut casos de violència excessiva per part seva sense que el Govern hagi fet res (i si ho han fet, no ho han explicat).  A favor de que tinguin el monopoli de la violència, però no a que l'exerceixin de forma gratuïta
L'informe torna a parlar de Garcia Albiol i de Plataforma per Catalunya (també ho feien l'any passat, com explicava aquí).  Estaria bé que el Govern expliqués que Albiol és del PP, el partit que mana a Espanya.  I que Anglada és un antic falangista, un partit feixista legal a Espanya (i que, per cert, s'ha manifestat coincidint amb la final de la copa de l'elefant).  És a dir, utilitzar aquests exemples per atacar, no a la defensiva.

En conclusió: content pel nou pas endavant.  I sí, l'informe parla dels Mossos, Albiol i PxC, però això és el que està passant avui a Catalunya.  El problema el tenim nosaltres, no l'informe.

P.D. El tema internacional és clau.  I per cert, inclús si el Govern ho fes molt bé (?!), no podem deixar-ho només a les seves mans.