dimecres, 2 de maig de 2012

Intervenció ajornada

Després de que mitjans i govern de l'estat parlessin uns dies d'intervenció de les autonomies sembla que el tema s'ha "refredat" (tot i que la Generalitat està "apretant" a l'incloure els 211€ milions que deu l'estat en el seu pla financer).

Crec que aquesta estratègia de "refredar" és coherent amb el que escrivia fa uns dies (aquí i aquí): que les autonomies retallin i assumeixin el cost polític, i ja s'intervindrà més endavant.  I mentrestant intentar eliminar competències, com sindicatures de greuges i comptes, oficines autonòmiques, i més.

Una nova hipòtesi: les autonomies no compliran l'objectiu de retallada de despesa.  Ara s'han enganyat i deixat enganyar uns als altres: les autonomies han donat uns objectius de dèficit irrealitzables, que al seu torn l'estat ha donat a Brussel·les.  I d'aquí uns mesos o a final d'any es veurà que no ho han complert, i pressió i aval internacional a intervenir autonomies.  Això sí, intentant amagar que l'estat tampoc complirà, i que les mesures d'austeritat draconianes que ha imposat a les autonomies són irrealitzables i amb uns càlculs exagerats, perquè així es vegi més clarament l'incompliment autonòmic.

La paradoxa és que és cert que el sistema autonòmic (i l'estat central, tal i com està organitzat) és inviable, i els catalans ho tenim molt clar, ja que som nosaltres els que paguem la festa.  És a dir, més que defensar l'estat autonòmic, defensem Catalunya.