dilluns, 19 de març de 2012

L’ajust impossible d’Espanya

Aquest diumenge vaig llegir tres articles diferents que presentaven una hipòtesi que comparteixo: a pesar de les enormes retallades que s’aplicaran a l’estat espanyol durant el 2012, seran insuficients per assolir l’objectiu de dèficit al que s’ha compromès Rajoy, i a més agreujaran la situació de l’economia espanyola (i per tant la catalana).

Ángel Laborda ho explicava a “El ajuste que nos espera” a El País, Joaquim Muns a “La tiranía de los números mágicos” a La Vanguardia, i Wolfang Münchau a “There is no Spanish siesta for the eurozone“ al Financial Times.  D’aquest darrer article en destaco un paràgraf:
The deleveraging of the public sector will be vicious. The deficit was 8.5 per cent of GDP last year. This was a big overshoot, but the reason was not fiscal indiscipline. It was necessary to avoid a bigger slump. The recently-revised target is 5.3 per cent for this year and 3 per cent next year. So the total public sector adjustment needed under the European deficit rules is an incredible 5.5 per cent over two years – this, in the middle of a recession. If you look at the extent of total deleveraging that lies ahead, in both private and public sectors, the question is not whether the Spanish economy rebounds in 2012 or 2013, but whether it can rebound at all before the end of this decade.
(la negreta és meva)

I aquesta és la meva gran preocupació: molts sacrificis sense aconseguir els objectius de dèficit; i sense creixement de l’economia i, per tant, sense crear ocupació.

Un element clau són les reformes estructurals.  I la reforma laboral, sense solucionar la dualitat del mercat laboral (i a més introduint alguns elements greus i injustos, com el contracte a prova sense dret a indemnització durant el primer any), és un mal començament.

2 comentaris:

joan ha dit...

Encara no em tocat fons, desprès de la "Campaña de la Renta" quedarà en evidència el "algoritme patillero" de les previsions d'ingressos dels hipnotitzadors del Power Point. Pinten Bastos.

Salut!

Salvador Garcia-Ruiz ha dit...

sí, pinten bastos...