dissabte, 18 de febrer de 2012

Contrariat per l’indult a cinc Mossos d’Esquadra

Sóc un gran defensor dels Mossos d’Esquadra. Aquest suport però ve amb un alt grau d’exigència.
Amb els Mossos hem viscut episodis grotescos el darrer mes, des del boicot al català al “Viva España” per rebre al President Mas. Es van ajuntar dos factors: un general tant al sector públic com al privat, que són uns sindicats que acostumen a tenir el pitjor de cada organització; i un específic dels Mossos, i és que ja fa molts anys (abans inclòs del Tripartit) es va ser poc selectiu en la selecció de personal. Sento un profund despreci cap aquests Mossos, el mateix per cert que tenen els meus amics Mossos d’Esquadra, que no se senten representats per aquest col·lectiu que ells també veuen com un càncer a extirpar.

El respecte que tinc cap als Mossos ve en gran part per aquests amics que deia, que tenen un compromís extrem pel país, un compromís ètic fora de qualsevol dubte, i una dedicació molt intensa a la seva feina per vetllar per un bé molt preuat: la seguretat de tots nosaltres. En ells veig reflectit els valors dels Mossos.

Vetllar per la seguretat implica que tinguin el monopoli de la força que, malauradament, de vegades han d’utilitzar. Quan l’utilitzen assumeixo que ho fan perquè és imprescindible. Però també assumeixo que si abusen d’aquest monopoli se’ls ha de perseguir i castigar. Tolerància zero.

Ara hem sabut que han indultat a cinc Mossos condemnats per agredir a una detinguda a la comissaria de Les Corts. Ho trobo una vergonya: si se’ls hagués declarat innocents hauria assumit que se’ls va acusar injustament; però si se’ls ha condemnat per agredir a un ciutadà ho han de pagar. Indultar-los ens fa a tots menys lliures i més vulnerables. I desprestigia la imatge dels Mossos d’Esquadra: quan utilitzin el monopoli de la força els ciutadans pensarem que, tinguin o no raó, no els passarà res. Perquè, a més, aquests Mossos es reincorporaran al cos.

El respecte que tinc pels Mossos ve més per la confiança que em generen els meus amics que hi treballen i pel que m’expliquen que fan i pensen els seus companys, que per la imatge que sovint projecten a l’opinió pública. Que s’ho facin mirar. I que entenguin que el suport que molts els hi donem és perquè donem per fet que, per sobre de tot, volen defensar al país i als seus ciutadans, i que qualsevol abús d’autoritat no quedarà impune. I que l’exigència principal per a què això passi serà, per cert, dels propis Mossos d’Esquadra.