dilluns, 16 de gener de 2012

Nova baixada del ràting de S&P (ara, el fons de rescat europeu)

Explicava ahir algunes de les possibles implicacions de la baixada del ràting de nou països europeus ("Notes sobre la baixada de ràting de Standard & Poors"):
Hi ha un cert consens que aquest downgrade dificulta el fons de rescat europeu, ja que difícilment serà AAA. Jo crec que més que dificultar-lo aflora la crua realitat que aquest fons de rescat és massa gran per tenir el ràting màxim, i que la seva creació comportarà noves baixades de ràting
Doncs ha passat: "S&P downgrades euro zone's EFSF bailout fund", és a dir, el fons de rescat europeu ha perdut la triple A.

I again el problema no són les agències de ràting sinó que acumular més deute en països amb molt deute per ajudar a països amb solvència baixa (= crear el fons de rescat europeu) disminueix (by definition) el ràting dels països involucrats.  I, per tant, el ràting del fons que aquests països volen constituir.

Aquesta baixada del ràting del fons de rescat és un avís: quan (si) aquest fons es constitueix, hi haurà noves baixades de ràting dels països involucrats (o no, potser aquesta vegada no l'encerto).