dissabte, 28 de gener de 2012

Els herois de Spanair

Podem aprendre moltes lliçons de Spanair.  Una és sobre qui guanya quan un equip directiu brillant competeix contra una indústria desastrosa.  I una altra és què passa quan Catalunya juga a ser estat: no som estat i tenim un estat en contra.

Amb Spanair s'han abocat (i perdut) molt recursos públics. Els principals accionistes de Spanair són Avançsa, Catalana d'Iniciatives, la Fira de Barcelona, Consorci Turisme de Barcelona i Cimalsa (aka Generalitat i Ajuntament de Barcelona).  Alguns han invertit els diners de tots.

Però no podem oblidar que uns pocs han invertit els seus diners i els han perdut: un accionista de Spanair és Volcat, que agrupa empresaris a l'entorn de FemCat, i que (crec) ha invertit més de 20€ milions d'euros.

Per mi aquests són els herois de la història: els que van apostar de la seva butxava per un projecte empresarial de país.  I de fet ho són tots els empresaris, grans o petits que arrisquen i inverteixen, se'n surtin o no.  De fet tinc un especial respecte pels que no se'n surten (i aquí em surt el meu biaix ianqui, hem de respectar molt més als emprenedors que fracassen).

El país necessita molts més herois (emprenedors) que inverteixin, arrisquin, i crein riquesa i ocupació.  O simplement que inverteixin els seus darrers estalvis per salvar les empreses que ja tenim.

1 comentari:

Anònim ha dit...

No estoy de acuerdo acerca del éxito empresarial de Spanair y la competencia de sus directivos (ciegos).
La compañía demostró tener planes y modelos de negocios que no hubiesen llorado su éxito y rentabilidad. Una compañía con problemas, mantenida además con fondos públicos catalanes!
Tan solo recordad el accidente de ocurrido en agosto de 2008 y que demostró las claras debilidades de Spanair. Lamentablemente en aquel acontecimiento se perdieron la vida de muchas personas.