dimarts, 13 de desembre de 2011

Atrevir-se amb l'estat

El President Mas va defensar en l'apassionant entrevista amb Mònica Terribas que Catalunya havia de ser "país seriós, no de pandereta". Hi estic d'acord, aquest és un missatge que s'ha d'enviar al món.

Però un missatge addicional, al món i al poble de Catalunya: aquest és un Govern seriós valent. I valent no només per aplicar una política draconiana d'austeritat sinó també per fer-se respectar.

L'estat no ha abonat els 759€ milions que devia a la Generalitat. Possible resposta d'un Govern valent: deixar de fer qualsevol abonament a la hisenda espanyola, com les quotes dels funcionaris a la Seguretat Social, les retencions de l’IRPF o l’IVA de les empreses públiques.  I així s'enviaria també un missatge al poble de Catalunya: el Govern no només s'atreveix amb els funcionaris, TV3 o la sanitat, sinó també enfront el poderós de veritat, l'estat.

Hi ha iniciatives individuals d'insubmissió fiscal, com la de dos empresaris que tenen un restaurant a Siurana o les declaracions de Xavier Sala-i-Martín.  Són lloables, però el que s'ha d'enfrontar a l'estat i arriscar-se a anar a la presó és el Parlament i el Govern.  I el poble seguir, però el Govern liderar. Segurament calen iniciatives de la societat civil que pressionin al Govern i marquin el camí, com la que proposa Òmnium, però m'encantaria (desitjaria) que fos a l'inrevés.

Les respostes no s'improvitzen, però igual el Govern ens sorprèn amb que això del Pla B pel no pacte fiscal no és per d'aquí un any i que ja té ara (o molt aviat) una resposta a l'estat.

El que vull em sembla raonable: un Govern valent per fer el que calgui per tirar el país endavant, i que s'enfronti amb qui ens ofega i maltracta.  Un Govern seriós i valent que s'atreveixi amb l'estat, encara que sigui per una qüestió de supervivència.

2 comentaris:

mai9 ha dit...

yes we can!

Jaume ha dit...

Res a fer. Som uns covards que anem del seny (covardia) a la rauxa (improvisació). Pla B? Ho dubto...