dimarts, 22 de novembre de 2011

Nou ajust de 1.000€ milions: 21 dies d'espoli

El President Mas ha anunciat unes mesures per estalviar/generar 1.000€ milions durant el 2012.  Les mesures impliquen que s'apujarà la benzina, el transport públic, les matrícules universitàries i l'aigua.

Aquesta retallada, segons l'espolímetre, equival a 21 dies d'espoli (o a 22 dies utilitzant les darreres dades del Govern).  El propi President Mas ha afirmat que no s'haurien de seguir fent retallades si el dèficit fiscal català estigués resolt.

Des del principi he utilitzat el lema "ni greix ni espoli", entenent que moltes retallades són necessàries, independentment de que estem en un context de crisi econòmica.  Però també cal acabar amb l'espoli fiscal.  I es pot demanar un sacrifici als ciutadans sempre que s'ofereixi un horitzó sense espoli.

El President Mas afirma que se sent fort i legitimat pel pacte fiscal.  Hi estic d'acord, i afegiria que és el que molts esperem, l'hagim votat o no, i que per justícia (amb Catalunya i en especial amb els que estan patint més la crisi) esperem que arribi fins al final, peti qui peti.

I per cert, avui l'amic Jordi Comas em recordava l'escrit d'aquest estiu "Retallades i conflicte social" on explicava que l'evidència empírica semblava indicar que els votants no castiguen els partits que apliquen retallades, el que s'ha vist amb els resultats d'aquest diumenge. En aquest escrit però també explicava que retallades per sobre el 2% del PIB provoquen increments substancials d'inestabilitat social.  I això em preocupa.

Ni greix ni espoli.  I algunes retallades estan anant més enllà del greix.  És un sacrifici que el Govern demana als ciutadans.  Ho podem acceptar sempre que el Govern, en justa correspondència i amb tot el nostre suport, acabi amb l'espoli.

El Govern està demostrant valentia amb les retallades.  Jo espero aquesta valentia (fins a les darreres conseqüències) amb el pacte fiscal.  Fins al final.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

"I és legítim demanar un sacrifici als ciutadans, però també cal oferir un horitzó sense espoli"

Discrepo. No és legítim.

Si els ciutadans d'un territori produeixen prou recursos per tal de que el seu govern pugui pagar els serveis socials no és legítim demanar-los uns sacrificis que en altres circumstàncies no haurien de fer.

Son aquests mateixos ciutadans (i no els d'Extremadura, Melilla o Calatayud) els que han posat en Mas on és. I son a aquests ciutadans als que es deu.

Anònim ha dit...

cadyerseCom te la poca vergonya el nostre president de sagnar a la seva gent?.Perquè no és valent i tallà amb aquells que cada dia ens estan empobrint més?.La capacitat de gestionar dels nostres governants cada dia és mes pobre...