dimarts, 1 de novembre de 2011

Grècia i l'abisme

Repeteixo tema, però estic preocupat.

Grècia s'apropa a l'abisme i això ens afecta, i molt.  El pitjor que pot passar no és que Grècia faci fallida o surti de l'euro: el pitjor és que tot succeeixi de forma accelerada i desordenada.  Afectaria a la resta de PIIGS, als seus creditors (principalment, bancs francesos, suïssos i alemanys) i als mercats en general.  I a l'economia "real", again.

Hi ha qui dirà: "visca la democràcia!".  Visca!  Però el col·lapse desordenat de Grècia tindria conseqüències fatals en la nostra economia.  L'economia no remunta i això seria un cop molt dur.  Grècia estaria a l'abisme i nosaltres, més aprop.

Tot es precipita i algunes notícies, com la destitució de la cúpula militar grega, són entre confoses i inquietants.

Sembla que els esforços es dirigireixen a convèncer a Grècia accepti ja l'acord de reestructuració del seu deute (li condonen el 50%).  Jo crec però que els esforços s'haurien de concentrar en minimitzar l'impacte del col·lapse grec en la resta de països.

No m'estranya que els alemanys estigui fins el "gorro" de Grècia.  Jo també.

I per complicar-ho més (tot plegat està relacionat) la prima de risc d'Itàlia està arribant a un punt de no retorn (455 pb).  Si manté aquest diferencial, game over per Itàlia.

P.D. Un dia us explicava que el dia que Lehman va fer fallida vaig quedar amb dos amics no-economistes i els hi vaig dir que el "món s'havia enfonsat", van riure, i em van dir que prengués una cervesa. Els faré un truc, em prova més quedar amb ells que preocupar-me per l'economia.

8 comentaris:

Enric I. Canela ha dit...

Jo estava amoïnat aquest vespre però llegint-te a tu encara més.
Aquests grecs estan sonats. Encara els d'ICV els aplaudeixen.

mai9 ha dit...

Els problemes que tenim no venen de si els grecs ho voten en referèndum o no.

Si la notícia és rellevant és perquè s'escapa de les tàctiques de mercat (que s'havien fet fins ara) i es busca una legitimitat que fins ara no tenia. Evidentment això té molta força.

Quants anys portem sentint que Europa no era una unió política i ho havia de ser? Coi, doncs aquí tens les conseqüències. I Alemanya que ho arregli que el seu lideratge ens ha portat fins aquí.

Edgar B. Company ha dit...

O bé s'opta per la unió política i fiscal, o bé caldria separar l'euro en dus zones (com a mínim) nord-sud. L'euro fort per Alemnaya, Franca, Benelux i escandinàvia i un euro de pacotilla per a PIGS que es pugui anar devaluant i que no tingui cap mena de credibilitat...
Si més no cal un canvi, el difícil cap a bé (cedir sobirania), el fàcil cap a no se sap on (impresora...)

La cosa està complicada, i fa por...

joan ha dit...

The ancient Greeks delineated this path to self-destruction thusly: Όλβος = Olvos = excessive wealth; Κόρος = Koros = sati ety unearned and unappreciated; Ύβρις = Hybris = sacrilegious outrage caused by overweening arrogance and pride; and Άτη = Até = ego-maniacal self-delusions leading to self-destruction.

La tragédia grega actualitzada

Albert ha dit...

Penso que Grècia tenen dret a decidir si volen carregar amb el que els espera o no.

Si un país tan petit com Grècia posa en aquesta situació a tota Europa vol dir que la culpa és de tots i que s'han fet les coses molt malament.

Uns per fer i uns altres per deixar-los-els els diners alegrement volent guanyar uns beneficis massa alts.

Josep (sl) ha dit...

Estic d'acord amb tu i es preocupant que algú sigui prou inconscient d'aplaudir els grecs. I proposar el mateix a Catalunya.

Grècia hauria d'haver decidit si estava disposada a abandonar l'Euro i assumir el cost que representa. No podien plantejar-se a fer un referèndum basat a seguir sota el refugi de la UEM i no estar sota la seva tutela.

De la mateixa manera el què defensen el referèndum a Catalunya haurien d'explicar: El cost de no ajustar la despesa pública, quina és l'alternativa (marge hi ha per incrementar la pressió fiscal(i si la ciutadania el pot assumir)) i quina és la seva coresponsabilitat sobre la situació actual.

mai9 ha dit...

Jo aplaudeixo els grecs per haver volgut fer un referendum, si s'ha de fer aquí no ho se, com a minim no fins que els nostres estimats socis europeus no es dediquin a aixafar-nos.

de totes maneres, us recomano veure aquest video:

http://www.youtube.com/watch?v=jX7Kqb21b44

Salvador Garcia-Ruiz ha dit...

Gràcies a tots pels comentaris. En aquest nou apunt al blog comento moltes de les coses que dieu: http://salvallibertat.blogspot.com/2011/11/sobre-el-referendum-interruptus-de.html