dimecres, 9 de novembre de 2011

El col·lapse d'Itàlia i un euro a dues velocitats

Fa uns dies explicava que si la prima de risc supera els 450 punts bàsics (4,5%) durant varis dies el sistema financer del país (i per tant tot plegat) pot col·lapsar. I a Itàlia ja hi som, amb un tipus d'interès del 7,48% i amb una prima de risc de 574 pb.

Un element clau ha estat el que explicava: que amb una prima de risc de +450 pb les cambres de compensació europees demanen més col·lateral quan s'utilitzen els bons italians com a garantia.  I això ho ha precipitat i agreujat tot.

I ara? Quatre escenaris segons el FT ("What happens next? The scenarios for Italy"):
  1. The current plan: cut debt and spur growth now
  2. Provide a precautionary line of credit
  3. If all else fails: a full-scale bail-out
  4. Or, a takeover by the European Central Bank
I la crisi grega continua, i ho complica tot encara més.

I en aquest entorn torna a sortir el rumor de dividir la zona euro ("French, Germans explore idea of smaller euro zone"). Si, és un rumor, però una altra vegada...

En parlava aquest agost ("Euro impossible?") i de fet fa un any i mig especulava amb la hipòtesi de que Alemanya, per no haver de compartir moneda amb els PIIGS, abandonés l'euro ("L'euro, Grècia i Alemanya"). L'escenari, sempre teòric, és que hi hagi un euro fort i un euro dèbil.

Ah, i sabeu en quin euro estaríem nosaltres?

5 comentaris:

mai9 ha dit...

escolta, i d'allò de crear eurobons què se n'ha fet? Els han fet? Ho han deixat estar? Jo havia entès que això havia de donar estabilitat ja que tindria garantia europea i no per països. Suposo que això no li agradava a Alemanya, però al final què?

joan ha dit...

Això s'accelera, Salva
Un cop esgotades les garanties europees,qui serà el proper "scapegoat" de l'economia mundial??

2012 i el canvi de quadrant galàctic.

mai9 ha dit...

Una altra pregunta: Si fan dos euros, podrem devaluar de cop la moneda i així els deutes que tenim amb ells (França i Alemanya) baixaran de cop?

Salvador Garcia-Ruiz ha dit...

mai9, jo crec que no hi haurà eurobons, ja vaig escriure que em semblava políticament impossible i econòmicament ineficient

joan, ni idea quin serà el nou "scapegoat"...

mai9, si, podríem devaluar la moneda, i si el deute PIG està en termes euro PIG, els bancs francesos i alemanys patirien...

mai9 ha dit...

Salva, recordo el teu escrit, però em preguntava perquè havien desaparegut del debat europeu. Potser és per això mateix que dius.

Veus, això de l'europig fa veure moltes coses. Fins que no ens adonem que això que està passant és un problema per tots, no hi ha possibilitat d'arreglar-ho.