dimarts, 15 de novembre de 2011

Catalunya culpable

El Govern espanyol acusa al Govern català de ser el culpable de l’incompliment de dèficit públic de l'estat i d'haver tensionat la prima de risc espanyola del deute espanyol. Aquesta acusació és coherent amb l’estratègia del Govern espanyol de culpar a les autonomies de tots els mals de l’economia espanyola i de posar les bases per una gran recentralització a l’estat.

L’acusació és injusta, ja que obvia el dèficit fiscal català i el gran marge de maniobra que té l'estat respecte a les autonomies per reduir el dèficit públic. Però els catalans també hem de fer autocrítica: el dèficit (i deute acumulat) de la Generalitat dels darrers anys ha estat espectacular i l'actual Govern catalans ha comparat Catalunya amb Grècia vàries vegades.  És a dir, els hem posat més fàcil que ens critiquin.

I una responsabilitat més: o estic molt equivocat o els catalans votaran majoritàriament aquest diumenge per partits que avalen el discurs de la (ir)responsabilitat catalana i que estan en contra del concert econòmic.

És injust que ens acusin de ser els culpables de la situació financera de l’estat, però alguna responsabilitat tenim els catalans, no?

P.D. El moment és crític i crec que exigeix un gran pacte nacional (passant del dret a decidir a decidir d'una vegada).  N'escriuré properament.