diumenge, 4 de setembre de 2011

Grècia (i la resta): qüestió de temps

És qüestió de temps: el dèficit públic grec serà superior al pactat amb el FMI ("Greece to miss 2011 deficit target, privatisation goals in doubt - source") i els creditors (FMI, BCE i Unió Europea) els han avisat de que estan en risc de perdre el proper ajut de 8.000€ milions que han de rebre aquest setembre i han parat les negociacions ("Lenders suspend Greek bail-out talks").  El dèficit públic arribarà al 9% del PIB enlloc del 7,6% que el govern grec s'havia compromès, i l'economia caurà un 4.5%-5% del PIB, enlloc del 3,9% previst.

Potser ho resolen ara amb un nou compromís de Grècia... que tornarà a incomplir. I pel proper pagament passarà el mateix fins que en algun moment s'acabi la paciència (tant per part dels grecs, cansats de retallades i sacrificis, com dels creditors, que veuen que això no té solució, com comentava fa uns dies).

I en aquell moment? Ja he explicat les meves hipòtesis (aquí i aquí), que tindrien conseqüències greus i impredibles.  Però el problema és també el "mentrestant": inclòs si Grècia acaba resolent els seus problemes (!) continua la incertesa, la pressió en els mercats, l'alt cost del deute públic, la crisi econòmica...

És bo estar "entretinguts" amb la Constitució i la immersió lingüística, ja que són temes cabdals pel país. Però que això no ens distregui: estem enmig d'un tsunami financer que està posant en risc el benestar present i futur dels catalans.

Cal fer front a tots els problemes a l'hora.