dimarts, 20 de setembre de 2011

És possible un dèficit de 8.352€ milions?

El mes de gener el President Mas explicava que el dèficit de la Generalitat podia arribar als 7.800€ milions quan el Tripartit havia parlat de 4.700€ milions. I jo deia que sí, i que podia ser més i tot calculant quant havia incrementat el deute de la Generalitat durant el 2010 ("És possible un dèficit de 7.800€ milions?")

Ara tenim l'auditoria i torna la mateixa pregunta: és possible un dèficit de la Generalitat de 8.352€ milions pel 2010?  Doncs la mateixa conclusió: sí (i més i tot!).  Repetim el càlcul: tenim dades de tancament del deute de la Generalitat de l'any 2010 del Banc d'Espanya (font objectiva, veure aquí i aquí) i sabem va augmentar en 9.343€ milions durant el 2010 (i això no inclou altres compromisos de pagament futur, el que és una altra "forma de deute" i que, per cert, algun dia potser canviaran els estàndards de comptabilització internacional i s'hauran de computar com a deute, aquí i arreu).

Dit això, mirem en clau de futur: sóc un pesat, ni greix ni espoli.  Cal una Generalitat sanejada, i això només s'aconseguirà amb una reducció dràstica (i malauradament dolorosa) de la despesa, i acabant l'espoli fiscal. Incidir en només una variable (reducció de dèficit o acabar amb l'espoli) ens aboca al col·lapse.

Suport al Govern en la reducció de despeses (per cert, quan suprimim els Consells Comarcals i fusionem municipis?).  I suport per arribar fins al final (whatever it means) amb al pacte fiscal.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

SENSA CREIXAMENT ECONOMIC,EL DEFICIT NO EL FINI-QUITA NI MARIA SANTISSIMA¡¡¡¡¡
JUGANT AMB BARCELONA

Anònim ha dit...

Gran part de la despesa és nòmina, de manera que gran part del dèficit passa per aprimar l'estructura de recursos humans de la pròpia Generalitat: ni 16 pagues, ni dies d'assumptes propis ni més vacances que la resta de la població.

Anònim ha dit...

gran part de les accions per aprimar el dèficit, vull dir