dijous, 11 d’agost de 2011

Retallades i conflicte social

Un estudi molt interessant (i molt actual) de Hans-Joachim Voth i Jacopo Ponticelli de la UPF explica la relació entre retallades i violència: "How much will they hate it? Unrest and budget cuts over the long run".
Governments cutting budget deficits have to consider not just the political reaction of the opposition and the media. A backlash on the streets, in the form of unrest and politically-motivated violence, is a real possibility. This column shows that since 1919, the level of instability has typically risen at the same time as budget cuts are implemented.

Un punt a partir del qual les protestes incrementen substancialment és quan les retallades superen el 2% del PIB:

Once expenditure is cut by more than 2% of GDP, instability increases rapidly in all dimensions, and especially in terms of riots and demonstrations. Severe cuts – of 5% or more, as in Greece today – are associated with the highest level of instability.

Els autors plantegen la següent paradoxa: si segons molts economistes ("Alesina et al. 2002; Alesina and Ardagna 2010; Giavazzi and Pagano 1990") les retallades són bones per al creixement econòmic, i alhora els votants no semblen castigar als partits que les apliquen ("voters apparently understand the need for austerity, and do not punish governments that implement it"), per què no es fan? Doncs justament per evitar aquesta violència.

Jo afegiria altres raons: miopia per no detectar la necessitat de ser auster (o fer retalladades) quan encara no s'està en un moment de "vida o mort", i manca de lideratge i valentia per fer el que és correcte encara que sigui difícil i impopular a curt termini.

I com aplicaria al cas català? Una prèvia: moltes retallades de la Generalitat es visualitzaran molt més clarament en aquest segon semestre, i possiblement s'hi afegirà una restricció molt més gran de despesa del govern de l'estat a finals d'aquest any i principis del següent.

En aquest entorn crec que és cert aquesta "majoria silenciosa" que aprova les retallades (mentre no els afecta a ells), el que ha tingut i tindrà repercusions electorals positives per a CiU (i eventualment per al PP, quan mani i retalli). Però també crec que la conflictivitat social anirà a més, i de fet ja hem tingut alguns "tastets" amb els indignats i algunes altres manifestacions.

1 comentari:

Granollacs ha dit...

I tant, Salvador, tardor calenta, calenta...