dissabte, 20 d’agost de 2011

A favor de recuperar Patrimoni i Sucessions

Potser el govern espanyol recupera l'impost del patrimoni ("El Gobierno recuperará Patrimonio para asegurar el objetivo de déficit").  De fet Rubalcaba, oblidant que va ser el seu govern qui el va suprimir, diu que si guanya (!) el recuperarà per a les grans rendes.

A mi em sembla una bona notícia i de pas suggeriria que recuperi l'impost de successions a tot l'estat (que continuï cedit a les CCAA però limitant les exempcions).  I per cert, no només a les grans fortunes, sinó a les rendes mitjanes-altes.

Com he explicat en el passat ("Quins impostos?") sóc partidari de gravar el "tenir", no gravar el "produir" i fomentar la igualtat d'oportunitats.  És a dir, "menys IRPF, societats i IVA, i més capital, successions i patrimoni".

També sóc partidari òbviament d'un govern seriós i responsable que no vagi improvitzant mesures.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola,

pero para "tener" antes hay que producir, así que de ese modo estás pagando dos veces impuestos, ¿no crees?

Un saludo y perdona por escribirte en castellano.

Salvador Garcia-Ruiz ha dit...

Hola, tienes razón, pero si bajas el impuesto para "producir" y subes el impuesto de "tener" puedes acabar pagando lo mismo pero repartido diferente.

El problema principal de la doble imposición es con sucesiones, pero aquí pienso que, desde el punto de vista de igualdad de oportunidades, está justificado.

¡Gracias por el comentario!

mai9 ha dit...

el problema de recuperar patrimoni i successions és que no se sap com fer-ho. Ara he estat una mica provocador ;) Però a veure qui és el guapo que troba com fer-ho. Perquè no és fàcil. És fàcil sobre el paper i sense conèixer el dia a dia. Però com més hi entres més es complica.

I el que a mi em sembla que ha passat és que com que no pots fer una llei que digui "tothom que es mori, l'Estat es queda el 25%" el que ha anat passant amb els anys és que els polítics han hagut d'anar obrint forats perquè sobrevisquin aquells casos que quan els veus tothom reconeix que són injustos.

I és molt més fàcil dir "tothom que compri algo, el 25% per l'Estat". I funciona tan bé que també pots dir "i qui compri tabac o alchol, el 50% per l'Estat". En això, l'únic problema és que la gent es passi a pagar les coses sense factura. Cosa que pot passar i és preocupant, però el tema de patrimoni i successions és tan enrevessat que el problema que no veig com es pot fer.

Salvador Garcia-Ruiz ha dit...

Complicat, sí, però es pot fer: cal recuperar com es feia abans... i millorar-ho!

mai9 ha dit...

ja, però com es feia abans era injust.

el que venia a dir era bàsicament que no veig com es pot tornar a posar i que sigui just.

cobrar per quan es mouen els diners és més fàcil d'entendre i de portar a la pràctica.

per cert, avui han tornat a passar el documental sobre hisenda i els paradisos fiscals, aquest si que és un forat que s'hauria de tancar.