dimarts, 30 d’agost de 2011

Euro impossible? (II)

No sóc l'únic que crec que això de l'euro no té gaire futur ("Euro impossible?") i que un escenari possible (que deia fa 15 mesos) és que Alemanya i altres països fiscalment responsables marxin de l'euro i crein la seva pròpia moneda.

Hans-Olaf Henkel, antic president de la Federació d'Indústria Alemanya (i una de les 50 persones que han denunciat l'ajut a Grècia en el Tribunal Constitucional), explica com ha passat de defensar l'euro a rebutjar-lo perquè els països s'han saltat sistemàticament els objectius de Maastricht, perquè s'ha creat una moneda que no serveix a ningú, i perquè les protestes als PIIGS es dirigeixen en part a Alemanya ("A sceptic’s solution – a breakaway currency").

I què proposa?
That is why we need a plan “C”: Austria, Finland, Germany and the Netherlands to leave the eurozone and create a new currency leaving the euro where it is
Segons ell el que es tracta de salvar Europa, no l'euro.

I una consideració addicional: aquest article trenca el mite que les empreses alemanyes volen salvar l'euro perquè sinó la seva moneda no seria prou competitiva.

6 comentaris:

Granollacs ha dit...

A quina divisió podríem ser nosaltres si disposéssim d'un estat propi?

Salvador Garcia-Ruiz ha dit...

D'entrada, amb Espanya: ens hem de guanyar el dret a estar amb els estats fiscalment responsables.

Xavier Rull ha dit...

A parer meu, la crisi de la Unió Europea és més profunda: va més enllà de l'euro. Els problemes d'entesa són tals que no sé si la UE arribarà més lluny del que ha anat. Ho desenvolupo a:
http://santtornemhi.blogspot.com/
I sí, en Salvador té raó: l'estat de Catalunya estarà a la divisió que es mereixi estar. Ja m'agradaria que fos la primera, però ho haurem de demostrar amb fets.

Salvador Garcia-Ruiz ha dit...

Xavier, interessant reflexió al teu blog, gràcies pel link.

Xavolo ha dit...

Tornarem al patró or o ens continuarem venent als Bancs Centrals? Algú em podria donar una opinió sobre la sostenibilitat a llarg plaç de la moneda fiduciària? Realment és compatible l'economia del deute amb controlar la inflació?

Xavolo ha dit...

És quan veig coses així s'em posa la pell de gallina.
http://www.youtube.com/watch?v=-_N0Cwg5iN4&feature=autoshare