dimecres, 31 d’agost de 2011

Clàusula "Warren Buffett" a la Constitució

Com he explicat ("Notes sobre la reforma de la Constitució") el canvi a la Constitució no serveix per a controlar el dèficit públic, ja que està subjecte a una llei que s'ha d'aprovar en el futur (que sempre es pot canviar) i el redactat a més diu que una majoria absoluta de diputats pot saltar-se aquesta regla.

A més, què passarà si el Govern espanyol se salta la regla? Doncs segurament res, com explica el Professor Montalvo ("La democracia derrota a los mercados"), ja que la darrera paraula la tindria el Tribunal Constitucional, exemple d'agilitat, imparcialitat i apartidisme (!).

Solució? Incloure la proposta que va fer Warren Buffett a propòsit de limitar el dèficit públic dels EUA:

I could end the deficit in five minutes. You just pass a law that says that any time there's a deficit of more than three percent of GDP, all sitting members of Congress are ineligible for re-election. Yeah, yeah, now you've got the incentives in the right place, right?

És a dir: tens dèficit? Doncs no et pots tornar a presentar. I es podria afegir algun incentiu més, com que els diputats i membres del Govern no cobressin mentre s'estigués incomplint l'objectiu de dèficit.

Buffett proposa fer una llei, però ja que hi estem posats es podria incloure directament en la Constitució.

Aquí tens un link al vídeo on explica la seva idea.

1 comentari:

Miquel ha dit...

Molt bones les dues idees, que no es pugin tornar a presentar i que no cobrin. Fantàstic.