diumenge, 21 d’agost de 2011

Bilionari respon a Warren Buffett

Sóc un gran admirador de Warren Buffett i en parlo sovint, com aquí, aquí, aquí o aquí.

Fa uns dies Buffett va publicar un gran article al NYT defensant que els rics paguessin més impostos ("Stop Coddling the Super-Rich") que vaig penjar al meu perfil de Facebook. Un dels seus arguments principals era que els impostos sobre la renda del treball eren molt més alts que sobre la renda del capital. També afirmava que uns impostos més alts per als super-rics serien justos i no desincentivarien la inversió.

Un altre bilionari, Charles Koch (24 fortuna del món), l'ha respost ("Koch Responds to Buffett’s Call for Tax Hikes"):

“Much of what the government spends money on does more harm than good; this is particularly true over the past several years with the massive uncontrolled increase in government spending. I believe my business and non-profit investments are much more beneficial to societal well-being than sending more money to Washington. — Charles G. Koch, Chairman and CEO, Koch Industries, Inc.

És a dir, que el govern malbarata molt i que ell sap gastar els diners molt millor que el govern.

Crec que és tan raonable que paguin més els que més tenen com demanar que el govern gasti de forma responsable.  Molts ciutadans "normals" (és a dir, no rics) no ens importaria pagar més impostos si no tinguèssim la sensació de que part d'aquests diners sovint es malbaraten.

Com diu Henry Blodget són dues discusions diferents: qui (i com) ha de pagar impostos i com s'han de gastar els diners.

8 comentaris:

mai9 ha dit...

I a més és saníssim que es queixi que el govern gasta malament. Ara, això no és cap resposta al que diu Buffet. Per això aquell altre diu que són dos debats.

I totalment erroni que digui que la seva empresa i beneficència són més beneficioses per la societat que Washington. Algú li hauria d'explicar la diferència entre públic i privat.

Mentrestant deixeu-me dir que anar a comprar gelats de síndria amb xocolata és super-beneficiós per la societat, tant pel que el compra, com pel que el ven. Molt més útil que tot el personal de seguretat del Camp Nou, que, com hem vist, no ha serveix de res.

Diners malgastats que els rics ('job creators' al canal Fox News) esmercerien millor que els polítics que seuen al palco.

(tot això del final és una mica irònic)

Salvador Garcia-Ruiz ha dit...

La part final de la teva resposta no l'entenc... La resta ho comparteixo!

mai9 ha dit...

no passa res, era una ironia sobre el fet que aquell empresari guanyant diners fa un bé a la societat més gran que els polítics.

mai9 ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...

Una de les essències d'un autèntic Estat del Benestar és una fiscalitat justa i social. Això vol dir que pagui qui més guanya i qui més té. Per tant, el senyor Buffet té raó: els rics han de pagar més impostos, i cal perseguir també el frau fiscal que a Espanya es xifra en 80.000.000.000€ (ho poso en xifres perquè sembla més astronòmic).

L'excusa que el govern gasta malament és innocent, naïf i infantil. Tenim una sanitat privilegiada, una educació universal i d'altres serveis que sense govern no existeixen. Per tant, anem en la línia de la crítica constructiva i no pas de la destructiva; d'exigència i no de derrota.

Salvador Garcia-Ruiz ha dit...

Gerard, no és incompatible: que pagui qui més té, però alhora que la despesa pública sigui raonable

Oriol de Mollerussa ha dit...

Perdoneu, però no estic del tot d'acord en que siguin dos discussions diferents. Si són diferents, estan intimament lligades. Pagar impostos és una activitat dolorosa que, en l'essencial, només es diferencia de pagar "protecció" a la màfia en què quan pagues impostos legals confies que els teus diners serviran per ajudar la comunitat. Si existeix la sospita generalitzada que els diners dels impostos són malgastats o usats de forma fraudulenta, l'estat perd tota legitimació per cobrar-los, i llavors apareixen les xifres de frau fiscal a les que fèieu referència.

Salvador Garcia-Ruiz ha dit...

Oriol, no passa res, no hem d'estard d'acord amb tot: crec que cal una fiscalitat eficient i justa, i alhora cal gastar bé els diners. Poden succeir les dues coses, cap de les dues, o una de les dues.

En general jo crec que no passen cap de les dues.