dilluns, 13 de juny de 2011

Llista més votada, excuses i llei electoral

Aquests dies sentim molt l'argument de respectar la llista més votada, sobretot per part de CiU. Així Oriol Pujol afirma que cal "respectar la llista més votada, perquè ningú com CiU pot entendre la legitimitat de ser la llista més votada i després no poder articular govern".

Això lliga amb l'argument de CiU de que va guanyar les eleccions de la Generalitat dues vegades (el 2003 i el 2006) i no va poder governar. Però el 2003 CiU no va ser la llista més votada (el PSC va treure 9.000 vots més) sinó la que va tenir més escons. Era legítim que el 2003 governés la llista més votada? I tant! I la que va treure més diputats? També! Havia de manar, llavors, ara i fins que canviï la llei electoral, aquell partit que aconsegueixi (incloent pactes) una majoria de diputats al Parlament o regidors en els ajuntaments.

El problema és la llei electoral: votem un partit esperant que faci una cosa i en fa una de diferent, de vegades perquè no explicita què farà i pacta amb qui no esperàvem, i altres (les greus) quan diuen que faran una cosa i en fan una altra. Però tot té conseqüències: els partits poden fer els pactes que vulguin, legítims, però els ciutadans no oblidem i acabem passant factura si ens sentim estafats o perdem la confiança.

Tornant a les eleccions de la Generalitat: molt votants d'ERC esperaven que pactés amb CiU, i va pactar amb el PSC. Per això molts votants d'ERC no la van tornar a votar el 2006. Altres ho van fer, amb la mateixa esperança... i definitivament van deixar de votar ERC el 2010. Però el que va fer ERC va ser totalment legítim... i amb conseqüències desastroses per ERC.

Un cas més recent: Badalona. Conec votants de CiU que es van plantejar votar el PSC per impedir que García Albiol fos alcalde. Van acabar votant CiU i ara estan molt decebuts i segurament en les properes eleccions municipals no els tornaran a votar (també en deu haver, suposo, que els hi deu semblar bé el que han fet). Però també hi ha molts casos on CiU no ha respectat la llista més votada (recomano aquest enllaç de "pactes curiosos"), com Cabrera de Mar, Mont-Roig del Camp, Ulldecona, Gandesa, Vilallonga del Camp, La Roca del Vallès, Quart, Sanaüja, Calldetenes, La Selva del Camp, Rellinars, Cervelló, Linyola, Castellbisbal, Gimenells, Vallbona d'Anoia,Constantí, La Llagosta, Vallromanes, Rocafort de Queralt, Òdena, La Fatarella. I també pactes on CiU ha estat la més votada i no mana, com Horta de Sant Joan, Benissanet, Seva, Alcarràs, Sant Fruitós del Bages, El Perelló, Sant Cebrià de Vallalta, Vilassar de Dalt, Torregrossa, Castellolí, Viladecavalls,

Tot plegat legítim: són les regles de joc, que passen per votar uns partits en els quals deleguem la decisió final de a qui fan alcalde o president. Legítim però de vegades (ni molt menys sempre) decebedor per molts ciutadans que de vegades no entenem els pactes o els no-pactes.

El problema de tot plegat és la llei electoral: votem i deixem en mans del nostres representants que pactin amb uns o altres, a risc de que pacti amb aquell que nosaltres mai no voldríem que ho fes. La solució seria llistes obertes a doble volta, especialment en els municipis: votem al candidat que més ens agradi i, si cap obté majoria absoluta, fem una segona volta entre els dos més votats. En el cas de Badalona hi hauria hagut una segona volta entre els candidats del PP i del PSC, de forma que els votants de CiU podrien haver triat directament, i no a través del seu regidor, qui seria l'alcalde. I el mateix en tots els exemples (i més) que he explicat.

Els ciutadans podem reclamar una nova llei electoral. Però els representants públics el que han de fer és acceptar les regles de joc o intentar canviar-les, no interpretar-les amb "respecte a la llista més votada quan em convé". Si no tot plegat sona més a excusaes per acabar fent alcalde a algú que de fet vols que sigui alcalde però no saps com justificar-ho.

Doncs això, menys excuses per justificar pactes discutibles i més nova llei electoral (això sí, si es creu de veritat en la llista més votada). I així de pas anem cap a les llistes obertes.

2 comentaris:

L'Ignorant Mig-Ocre ha dit...

Hola.
Ara feia temps que no parlavem,
Bé, he tornat a sortir de la cova una estona. No crec que trigui massa en tornar-me a "amagar".

referent al teu escrit. Dacord amb tu, com quasi sempre. Nomes una cosa. A mi lo de les eleccions en segona volta, no m'acaben d'agradar, ja que fomenten el bipartidisme, i el bipartidisme fomenta el partidisme i ataca directament a ala democràcia.
Salutacions.

Salvador Garcia-Ruiz ha dit...

Josep, que bé tenir notícies teves! També et vaig llegint ara que has tornat...

Proposo justament a segona volta per minimitzar el bipartidisme, a una volta seria molt pitjor.

Gràcies pel comentari!