divendres, 24 de juny de 2011

La vida com a immigrant il·legal al NYT

Article recomanat al New York Times (que curiosament el Washington Post va decidir no publicar): "My Life as an Undocumented Immigrant" de Jose Antonio Vargas, un filipí de 30 anys que va anar a viure als EUA quan en tenia 12. Quan tenia 16 anys va descobrir que no tenia "papers" i ara, després d'haver guanyat el Premi Pullitzer, explica la seva situacio irregular. Acció molt valenta: s'exposa a que el deportin.

Article llarg, emotiu i recomanat. I també recomanat els comentaris dels lectors: la majoria expressen el seu suport, però d'altres (amb bones paraules això sí, suposo que els ofensius han estat esborrats), el conviden a tornar a les Filipines, amb l'argument de que no pot violar la llei o de que als EUA hi ha molts aturats.

Algun dia vull escriure algunes notes sobre la immigració i en especial sobre la immigració il·legal. Estem en un moment en el que sembla que hem de ser durs amb els immigrants, amb discursos que obliden que, per sobre de tot, són persones. Cal que facin un esforç d'adaptació al seu país d'acollida, que coneguin els costums, s'integrin i aprenguin la llengua, i que acceptin els nostres valors fonamentals, com la igualtat home-dona. I nosaltres els hem d'ajudar, tinguin o no tinguin papers.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Sesne buscar-ho aquest any m'ha tocat coneixer a quatre immigrants ilegals aqui al Midwest, i totes les seves histories posen la pell de gallina. Totes les meves simpaties estan amb ells, pero per altra banda tambe es veritat que si vols que al teu pais imperi la llei i tens lleis que no fas complir, com passa sovint al sud d'Europa, ja l'has cagat. Josep.

Salvador Garcia-Ruiz ha dit...

Josep, és un equilibri molt complicat. Jo no tinc la resposta.