dimecres, 29 de juny de 2011

Growth, inflation, default and/or fiscal adjustment

A Catalunya tenim alguns economistes que són uns cracks mundials. Alguns són bastant coneguts, com el Conseller Mas-Colell o Xavier Sala-i-Martin, i altres es coneixen (malauradament) poc fora de l'àmbit acadèmic.

Un d'aquests cracks és Jaume Ventura, catedràtic de la UPF, patriota i bon amic del Col·lectiu Emma.

El professor Ventura va participar en una jornada del Cercle d'Economia sobre com reduir el deute públic i fer amb èxit un ajust fiscal. I, back to basics, va explicar les quatre formes que hi ha per reduir el deute públic: growth, inflation, default and/or fiscal adjustment. És a dir, que l'economia creixi (i per tant el percentatge de deute públic sobre el PIB es redueixi), amb inflació (i per tant el valor del deute baixi), fent fallida (obvi) o fent un ajust fiscal (és a dir, reduint les despeses i/o pujant els impostos).

Cas de Grècia i Espanya: el creixement és complicat en el proper any/dos anys. La inflació, amb la unió monetària, no és una solució (i si passés seria més per accident que una solució buscada). Quines opcions queden?

Grècia està optant per l'ajust fiscal i l'acaba d'aprovar (in extremis, això sí). El dubte és si serà suficient (a més del problema sobre com podrà l'economia grega crèixer en el futur). I si a sobre l'ajust fiscal no és suficient o acaba comportant un preu massa alt (en termes de creixement o de contestació social)... només queda una opció: fallida. La solució d'avui és temporal, a veure com evoluciona les finances públiques gregues aquest 2011 (i el primer semestre del 2012)

I Espanya? Aposta per l'ajust fiscal (de fet, l'única opció possible). I si els "números" de dèficit públic no surten, propera nova apretada en les despeses. El dubte per mi no és si passarà, la pregunta és quan.

I altres dubtes, com l'euro, Alemanya, els alemanys i més...

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Quan un país fa fallida què passa? es despedeix als ciutadans? cal tornar el passaport i marxar a un altre país? Es fa subhasta del terreny? Em costa d'entendre una mica. Tens exemples?

joan ha dit...

Espanya té el record de "defaults" en l'història de l'economia mundial, 14 cops en 150 anys. Segle XVI-XVII. *
Per més INRI era la societat amb més plata i or , -i el problema no era el AVE- ... les consequències encara son evidents a nivell de població, propietat de les terres, cultura, indutralització, i progrés (en termes del segle XIX).

*("The Ascend of Money. A financial History of the world", Niall Ferguson

Salvador Garcia-Ruiz ha dit...

Anònim, quan es fa suspensió de pagaments... es deixa de pagar i ja està! El problema són les conseqüències, ja que ningú et deixa diners després i durant molt de temps.

L'exemple és Argentina.

Joan, gràcies per la dada, la desconeixia.