divendres, 6 de maig de 2011

Pla per Grècia: reestructuració del deute & sortida de l'euro (II)

Fa uns dies plantejava la possibilitat de que Grècia, tenint en compte la seva situació actual, es plantegés reestructurar el seu deute i abandonar l'euro ("Pla per Grècia: reestructuració del deute & sortida de l'euro").

Els que hi "entenen" van pensar (i alguns em van dir) que era una bestiesa, tot i que només ho plantejava com una hipòtesi. Però resulta que no sóc l'únic que pensa aquesta possibilitat i segons publica Spiegel ("Greece Considers Exit from Euro Zone") el Govern grec ho està analitzant. Òbviament aquesta notícia (sigui certa o no) ja ha estat desmentida.

Seria interessant saber qui ha filtrat aquesta notícia. Grècia està negociant amb Europa i el FMI per ajustar el seu pla de rescat (i potser la seva reestructuració, negada mil vegades fins ara) i aquesta filtració segurament té a veure amb aquesta negociació: trencar l'euro tindria conseqüències molt greus per Grècia (com va explicar Krugman fa un any) però també per la resta d'Europa i en especial pels PIGS. Però ara ja no és una hipòtesi impossible. I per cert, si fóssiu Grècia o Alemanya, no analitzaríeu totes les possibilitats, incloent les més remotes?

Amb o sense euro és segur que la incertesa de Grècia i especialment sobre la reestructuració del seu deute continuarà fins que aquest esdeveniment passi i, si no passa, fins que la situació econòmica de Grècia sigui prou bona (?!) com per rebutjar aquesta hipòtesi. I aquí en patirem les conseqüències d'aquesta incertesa i eventual reestructuració: està venint un tornado, els "forts" patiran i els "dèbils" cauran.

I bé, si seguiu llegint blog us intentaré seguir explicant aquestes coses que quan les explico semblen impossibles però que amb el temps no ho semblen tant...