dijous, 26 de maig de 2011

L'espolímetre del President Mas

El President Mas ha comparat les retallades (o millor dit, estalvis) de la Generalitat amb el dèficit fiscal (aka espoli) dels catalans ("Mas remarca que la retallada equival al 20% del dèficit fiscal"): és molt important que el propi Govern faci aquesta pedagogia, similar a la de l'espolímetre (el millor invent des de la Nespresso segons l'amic Quim Torra).

Així el President Mas ha quantificat el dèficit fiscal en 15.000€ milions i ha explicat que els estalvis d'enguany suposen el 20% d'aquest import, totalment desproporcionat. Pas endavant.

Tot i que haurem d'esperar uns mesos a tenir els nous càlculs del dèficit fiscal és important que el Govern clarifiqui quina és la seva estimació, ja que fa un parell de mesos el President Mas parlava d'un dèficit fiscal del 9% del PIB (uns 19.000€ milions). En l'espolímetre jo utilitzo com a base 17.571€ milions, 48€ milions al dia (pots revisar la metodologia clickant aquí), però és només una estimació en base a dades del 2005 (les darreres disponibles).

I per cert, en els propers nous càlculs és important que es calculi el dèficit fiscal ajustat pel cicle econòmic. És a dir, cal tenir en compte que ara hi ha uns dèficits públics molt grans que fan que el dèficit fiscal es redueixi molt a les regions que contribueixen més, com Catalunya, i que també fan que el superàvit fiscal encara augmenti molt més en les regions que no contribueixen. Si no es té en compte el cicle econòmic els números no voldran dir res, ja que ens indicaran molts cobren i ningú paga.