dilluns, 23 de maig de 2011

I ara política de veritat: tanquem (o quasi) els Diputacions i Consells Comarcals

Per fi han passat les municipals i molts temes ajornats a post 22-M tornaran i caldrà posar fil a l'agulla: la crisi econòmica continua, cal austeritat i aplicar mesures dures però absolutament necessàries.

I aquí la meva proposta: ara que CiU previsiblement manarà a totes les diputacions i suposo que a la majoria de conselles comarcals, que els tanqui o que els buidi totalment de competències i recursos, traslladant competències a la Generalitat o, en menor mesura, als municipis (on també majoritàriament mana). És a dir, no que renunciï a poder (seria ideal, però potser és molt demanar) sinó que el distribueixi de forma eficient eliminant dos nivells intermedis de l'administració pública (i que no aprofiti per fer les vegueries, no estracta de treure una administració per posar-ne una altra!).

Ens uns moments d'austeritat com aquests estem parlant de molts diners: 988€ milions les Diputacions i (Barcelona 661,8€ milions, Girona 103,7€ milions, Tarragona 127,0€ milions i Lleida 95,9€ milions; he tingut que anar a la web de cada diputació per veure les dades ja que a l'Idescat sortien dades del 2008) i 536€ milions els Consells Comarcals (dades del 2008, les darreres disponibles). És a dir, 1.524€ milions.

En un moment de retallades aquí és un bon lloc per començar: cal una administració eficient i lleugera, eliminant nivells intermitjos sobre els quals a més hi ha molt poc nivell de transferència.

3 comentaris:

Agència EME ha dit...

No crec que aquesta sigui la solució. En gran part de la Catalunya no urbana, els Consells Comarcals són imprescindibles. Seria més lògic, suprimir municipis i que Consells Comarcals. Els municipis tenen moltíssim competències que no poden realitzar de cap manera, si no és amb el suport dels consells comarcals (assistents socials, recollida d'escombraries, servei d'aigües, arquitectes i tècnics municipals,protecció civil, joventut, deixalleries i abocadors controlats)...

joan ha dit...

Salvador, no t'en oblidis que hi hauran sorpreses ("El algodón no engaña!").
Fora interessant una auditoria, i fer un clar anàlisi de l'activitat i necessitat de tota aquesta trama politico-burocràtica.
Efectivament perdre pes (greix) i aconseguir mes productivitat on cal, que es en la gestió. Proper capítol, "No hay dinero, los catalanes y los vascos, culpables",
Salut!

PD. fora de tema, aixó et pot interessar, www.debtocracy.gr

Salvador Garcia-Ruiz ha dit...

Agència EME, hi estic d'acord: fusionem municipis

Joan, gràcies per les teves reflexions!