dissabte, 2 d’abril de 2011

Estimado Andreu

El missatge del Govern espanyol al català és clar, cristalí: mireu aquesta carta enviada pel Secretari d'Estat Hisenda al Conseller Mas-Colell (que comença amb un "Estimado Andreu") publicada avui a La Vanguardia.


  • La retallada de despeses del 10% (que és una passada) és insuficient
  • No s'abonaran els diners que es deuen a la Generalitat i, si es volen tenir més ingressos, ens suggereix que pugem (encara més!) els impostos
  • Si el tripartit va incomplir els objectius de dèficit és problema de la Generalitat, no del Govern espanyol
La carta signada amb "Un abrazo", és clar.

Aquesta carta clarifica (més) les coses: les properes setmanes i mesos hi hauran moltes protestes per les retalladades que està fent i que sobretot farà la Generalitat. Fa mesos, preveient aquestes retallades, deia que per justícia aquestes protestes s'havien de fer de forma repartida entre el Govern, els que ens havien portat a la situació actual i l'estat que ens espolia .

Llegint aquesta carta però queda clar a qui cal dirigir les protestes: al Govern espanyol i al partit que li dona suport (a menys que aquest partit defensi la Generalitat, aquí i a Madrid).

I si un dia el Govern espanyol diu "d'acord, deixem que les retallades siguin només del 10%, deixem que us endeuteu més i us donem unes engrunes per cobrir part del dèficit", no ho oblidem: l'espoli fiscal seguirà sent el 10% del PIB, 20.000€ milions a l'any, 60€ milions al dia.

No n'hi ha prou amb almonies per seguir malvivint: el que està en joc és el benestar i prosperitat dels catalans.

4 comentaris:

Candide ha dit...

Sr. Barbeta, no estic d'acord amb la seva lectura d'aquesta carta. Està publicada (i de forma llegible) en el seu dirari. El que me meravella des de fa temps és que hi ha gent que creu que pot fer lectura esbiaixada d'un document sense que el públic se n'adoni, puix que el document està publicat al costat del seu article.

Entrant en detalls: els deutes del govern central amb Catalunya es poden fitxar com a "ingressos pendents" en els comptes de la Generalitat. D'aquesta manera es rebaixa la quantitat a estalviar.

Atentament.

Jaume Soler ha dit...

Carta hipotètica de resposta del conseller:
---------
Estimado Carlos:
Gracies per la seva carta del passat 23 de març. El govern, reunit avui per a revisar la seva carta, hem arribat a la següent conclusió.
Per a complir l'important objectiu de dèficit màxim, aquest any, malauradament, haurem de rebaixar la "solidaritat" (allò que a Catalunya i en bona part del món s'anomena "espoli fiscal") del 10% al 4%.
Facin els ajustos pertinents en els seus pressupostos i no dubtin en contactar-me si tenen qualsevol dubte o aclariment. Com sempre, resto a la seva disposició.
Un abrazo,
Andreu

Salvador Garcia-Ruiz ha dit...

Candide, no entenc el teu missatge i si m'ho dius a mi o no. Disculpes.

Jaume, bona la resposta!

Candide ha dit...

Ah, soc jo qui ha de demanar disculpes per no explicar-me bé. Hauria d'haver avisat que vindria una carta (imaginària) a l'autor de l'article a La Vanguardia.

Pel que fa al contingut, hi ha dos vessants: primer, jo, per exemple, faig una lectura bastant diferent que Barbeta.

Segon, entrant en detalls, allò que Madrid deu a Barcelona és una suma que existeix en positiu si es fan les balances correctament. Amb l'efecte que Catalunya té aquest aquests diners, i per tant té menys deute. Cara a Moody's et al., no és necessari disposar d'ells en metal·lic.

Em temo -de fet, és evident- que s'està intentant crear un sentiment de malestar adicional al que ja, amb raó, hi és. Barbeta no interpreta la política per a la seva audiència, sinò vol fer política. Ha cedit, com moltes vegades abans, davant d'una temptació que tot periodista coneix. I ha deixat de ser periodista per funcionar com a polític.

Logicament, perd credibilitat.