dijous, 7 d’abril de 2011

Ens pot deixar penjats l'estat?

Francesc Homs, que sap d'aquests temes molt més que jo, creu que no. Jo crec que si Espanya va a Brussel·les dient que ha "deixat penjada" a una comunitat autònoma o un ajuntament per no complir els objectius de dèficit, els aplaudiran: "canya als que perjudiquen els objectius de dèficit de dèficit i deute d'Espanya!"

Les amences més creïbles són les que passen per posar en risc que hi hagi un rescat a Espanya, com qüestionar els comptes maquillats d'Espanya o explicar que "deixar penajda Catalunya" implicaria la intervenció europea. Aquestes amenaces són un preludi de guerra nuclear, o potser de forma realista, una batalla entre un estat amb instruments (i mala llet i males arts) d'estat i una comunictat autònoma amb molt voluntarisme, pocs euros, i un projecte polític incert si l'estratègia és torça..

Les amenaces i els enfrontaments em semblen perfectes ja que està en joc el present i futur del benestar des catalans. Però si Espanya no cedeix (i crec que no cedirà a menys que acosegueixi grans contrapartides), fins on està disposat a arribar el nostre Govern? Molts esperem (amb més fe que dades objectives), que fins el final.