dimarts, 12 d’abril de 2011

Batalla (complicada) a la premsa internacional

Des del Col·lectiu Emma portem mesos avisant que la premsa internacional estava "comprant" l'argument de Madrid de que la culpa de tots els mals de l'economia espanyola i les seves finances públiques són les autonomies (com aquí, aquí, aquí o aquí).

Hem parlat amb ells, els hem explicat l'espoli (i han fet difusió), han estat molt comprensius... però sembla que estem perdent la batalla. Un exemple, l'editorial del Financial Times de la setmana passada "Spain on track as Zapatero bows out" on explica que Espanya està fent els deures tot i que "central government’s fiscal retrenchment efforts are undermined by indiscipline in autonomous Spanish regions such as Catalonia and Valencia".

Anunciar que Catalunya no complirà l'objectiu de dèficit de l'1,3% del PIB, com fa uns dies explicava el Wall Street Journal (amb foto del President Mas inclosa), sense explicar-ne clarament els motius, no ajuda, ja que no transmetem una imatge de rigorositat. I el proper juny, quan aflorin nous dèficits i deutes ocults d'autonomies i ajuntaments, aquesta percepció s'agreujarà. I no oblidem que la causa de fons és l'espoli, però també l'incompliment dels objectius de dèficit públic l'any passat per part de la Generalitat. És a dir, cal denunciar l'espoli però alhora recuperar la credibilitat en la gestió dels diners públics.

Què fer? Feina interna i externa.
  • I externa, pedagogia i credibilitat. El discurs de l'espoli l'ha d'adoptar el Govern, amb xifres clares i objectives. Per quan un document sobre les balances fiscals en anglès? I alhora credibilitat: explicar en positiu el que volem fer. Enlloc de dir que no complirem amb els objectius de dèficit, dir que els complirem sempre que el Govern espanyol compleixi la llei (aka fons de competitivitat).
La batalla amb la premsa i inversors internacionals està complicada. O es reacciona de forma clara, contundent (i en la direcció correcta!) o es confirmaran els pitjors escenaris de la tempesta perfecta.

P.D. Per cert: darrerament el Col·lectiu Emma fa menys respostes públiques. La raó és que s'estan dirigint els esforços a interaccions més personals i directes (que alhora resulten més efectives). Ho comento sobretot de cara als nostres col·laboradors en la redacció de les respostes, que en molts casos fa temps que no contactem (justament per aquesta raó).

1 comentari:

Candide ha dit...

"s'estan dirigint els esforços a interaccions més personals i directes (que alhora resulten més efectives)"

Right on. The usual hyperboles (lazy foreign press writing "under the influence") have led nowhere. Luckily, most of the correspondents are not aware of what one says about them in Catalonia.

Get your act together and inform, instead of complaining. "Per quan un document sobre les balances fiscals en anglès?" There you are!

The press is always happy to find a colourful subject and get a good soundbite. You have experienced that yourself.