dimecres, 27 d’abril de 2011

Baixar l'IRPF?

El Conseller Mas-Colell ha proposat baixar el recàrrec que paguen les rendes altes catalanes a l'IRPF quan acabi la crisi (i Xavier Sala-i-Martín hi dóna suport i diu que caldria baixar aquest recàrrec ja avui).

Com he explicat en el passat, jo també hi estic a favor (i també a favor de recuperar l'impost de Patrimoni i mantenir Sucessions sempre que aquest sigui el mateix a tot l'estat).

El meu argument és que cal posar menys impostos en "produir" (sigui renda o societats) i més en "tenir" o "regalar" (com patrimoni o successions). També en que és injust que els catalans, apart de rebre menys serveis que a la resta de l'estat (aka espoli), a sobre paguem més impostos.

Però una qüestió clau: és possible que hi hagi ciutadans que decideixin marxar de Catalunya perquè aquí es paguen massa impostos? Almenys no a Nova Jersey ("Millionaire Tax Didn’t Chase the Rich From New Jersey, Study Says" publicat al Wall Street Journal).

Anti-tax advocates contend that higher taxes on the wealthy lead to millionaire flight. They say this has been seen in Maryland, Rhode Island, New Jersey and New York. The rich are mobile, they say. They can take their money, taxes and jobs wherever they are treated best.

But a new study focusing on New Jersey provides some of the most detailed evidence yet that so-called millionaire taxes have little effect on the movements of millionaires as a whole.

I tornant a la proposta del Conseller Mas-Colell: jo també crec que cal igualar aquest impost a la resta de l'estat per no discriminar als ciutadans catalans, per atreure professionals a Catalunya, i per fer més atractiva Catalunya per les multinacionals (i potser no tant per evitar la fuga de persones a altres llocs de l'estat). Això sí, entre Successions i IRPF, jo hauria prioritzat l'IRPF (com, per cert, el Professor Montalvo).