dilluns, 28 de març de 2011

Govern, ARA i realitat econòmica

L'ARA fa un exercici molt interessant de comparar les principals promeses de CiU i el seu compliment. La primera nota sembla baixa: 14 sobre 100. La metodologia és molt interessant però un pèl complexa i per això David Miró explica que 14 potser no és una mala nota. El Govern té 4 anys per arribar al 100.

El titular de l'ARA però m'incomoda: "El programa de govern de CiU topa amb la realitat econòmica", és a dir, ve a dir que algunes promeses no s'han complert ni previsiblement es compliran en el curt termini degut a la situació financera de la Generalitat.

Si això és cert implicaria o que CiU no coneixia com estava la Generalitat, o que tot i saber-ho va fer promeses que sabia que no podia complir. I no sé què és pitjor.

Podia saber CiU com estava la Generalitat? Sí, sens dubte: abans de les eleccions es podia saber, utilitzant només dades públiques de la Generalitat i el Banc d'Espanya, les greus xifres dramàtiques del deute català (i que podia arribar als 40.000€ milions a tancament del 2010), el fet d'estar en el punt de mira internacional i l'amenaça de LOAPA financera, i els problemes de refinançament que hi ha aquest 2011.

És a dir, espero que aquest Govern no utilitzi com excusa per no complir les seves promeses electorals que s'han trobat una situació financera que desconexien. Sí que podrien dir, en canvi, que alguna promesa no s'hauria d'haver fet, que es van equivocar, i que rectificar és de savis.

I també podrien reconèixer que la Catalunya autonòmica és inviable ja que mai aconseguirem el concert econòmic ni disminuir el dèficit fiscal a uns nivells raonables, i que per això és impossible evitar tenir més impostos, menys serveis i menys infraestructures que la resta de l'estat. I que per això moltes promeses electorals o propostes de cimeres de recuperació econòmica depenen d'unes competències i uns recursos que només té l'estat. O en positiu, són un tast del que podrem fer si som estat, quan siguem un estat.

1 comentari:

Manel Bargalló ha dit...

Totalment d'acord amb Salva. Però jo penso més malament (o més bé) i crec que el President Mas ja sabia que la Generalitat estava a punt de fallida abans d'arribar-hi (malament rai si no ho fos aixì, voldria dir que és ruc). Per això algunes promeses que van fer ja sabien que eren impossibles. De fet la majoria ho són perquè no només pels diners, sinó per la manca de sobirania