diumenge, 20 de març de 2011

Deute Generalitat: 39.697€ milions

El Banc d'Espanya ha publicat quin és el deute de la Generalitat i alguns mitjans com La Vanguardia i l'ARA s'han fet ressó. I repeteixen el mateix error que vaig assenyalar el desembre: tenen en compte només el deute de la Generalitat i no el de les empreses que en depenen.

Així expliquen que el deute és de 31.886€ milions (link a la informació publicada a La Vanguardia i a l'ARA). Però cal afegir el deute de les empreses públiques, que suma 7.811€ milions. Per tant, el deute total és de 39.697€ milions (si algú té dubtes que vagi a aquest i a aquest link del Banc d'Espanya i que faci la suma; potser el deute de les empreses públiques costa de trobar, ja que en la pàgina resum del deute de l'estat aquesta informació no apareix, però navegant una mica es troba).

És a dir, no us quedeu amb la xifra de 31.886€ milions perquè d'aquí uns dies o setmanes algú parlarà (amb raó) de 39.697€ milions, que de fet és semblant a la xifra que va avançar el Tripartit abans de plegar.

Els 39.697€ milions de deute suposen un increment de 9.110€ milions durant el 2010. I per ser encara més exactes hauríem de sumar les obligacions reconegudes i no pagades durant el 2010, que sumaven 4.292€ milions.

I la darrera dada (i sé que em repeteixo!): l'espoli fiscal és de +20.000€ milions a l'any. És a dir, sense espoli no hi hauria factures pendents de pagar, s'hauria baixat el deute durant el 2010 i ara no estaríem fent retallades molt doloroses pels ciutadans de Catalunya. A més podríem implantar mesures que afavorissin la recuperació, com baixar impostos o realitzar inversions urgents i crítiques en infraestructures.

Bé, tot això sense espoli i amb un Govern de qualitat.