dilluns, 21 de febrer de 2011

Un quadre de comandament per Catalunya

L'altre dia vaig explicar als meus alumnes què és un quadre de comandament: una eina per mesurar les activitats i els resultats d'una empresa. Quan està ben feta és una eina molt útil per identificar què fem bé i què hem de millorar, quines són les nostres fortaleses i debilitats, què hem de prioritzar, etc.

Una proposta: un quadre de comandament de Catalunya, per saber com estem i com evolucionem.

La idea m'ha vingut després de llegir l'interessant article de Charles M. Blow al New York Times ("Empire at the End of Decadence").

En aquest article Blow compara la situació dels Estats Units amb altres països desenvolupats en algunes variables clau, com el seu grau de desigualtat, la qualitat de la seva democràcia, l'atur o els resultats acadèmics dels seus alumnes, per concloure que estan a la cua del món desenvolupat.

Espanya, com no, també està entre els pitjors (només millor que Grècia, Portugal i els Estats Units).

I m'ha sortit la pregunta: com estem a Catalunya? Doncs segurament una mica millor que Espanya, però no gaire més.

Doncs això, la idea seria crear aquest quadre de comandament, amb variables clau (aquestes i moltes més) que mesurin com està i evoluciona el país, tant en termes absoluts com en comparació amb altres països. I sí, amb altres països i no amb altres autonomies, el nostre món és el món.

També seria una forma de mesurar com ho fa el Govern.

Qui s'anima a impulsar-ho?

3 comentaris:

Manel Bargalló ha dit...

Excel·lent idea Salva.
Pel que fa al QM del món que mostres, trobo que l'index de democràcia dels USA es massa baix i el d'Espanya massa bo

Francesc ha dit...

La idea realment és bona, però com amb totes aquestes eines la dificultat rau en com avaluar els diferents paràmetres rellevants de manera objectiva i científicament mesurable.

Queda clar en aquest cas que el quadre de mostra té evidents mancances en aquest sentit pel que fa a l'avaluació de la democràcia. Ja voldria jo tenir la meitat de la democràcia que tenen als USA, per moltes mancances que encara tinguin en aquest aspecte. De fet, em sembla una ofensa al mateix concepte de democràcia afirmar que hi ha democràcia a Espanya. Un país on no hi ha divisió de poders, on no hi ha llibertat d'expressió ni de premsa, ni igualtat davant la llei, ni es garanteix el dret a la representació electoral, on la constitució no protegeix les minories davant possibles abusos sinó que estableix les bases per la vulneració dels seus drets fonamentals, i on no impera l'estat de dret, ja que el propi govern i institucions de l'Estat infringeixen impunement les seves pròpies lleis a conveniència, en cap cas pot qualificar-se de democràcia.

Salvador Garcia-Ruiz ha dit...

Manel, a mi també em va sorprendre aquesta dada, però en tot cas hem de prendre dades objectives i independents, com aquesta.

Francesc, la clau és prendre mesures que fan organismes independents.