dimarts, 22 de febrer de 2011

Peatges a Barcelona

Estic a favor dels peatges: és discriminatori que a Catalunya en paguem molt més que a la resta de l'estat, però com a concepte trobo positiu que qui contamini i qui "gasti" una via pública (és a dir, qui generi una externalitat negativa), pagui.


Pijoan explica que els cotxes generen dos externalitats negatives a les ciutats, contaminació i congestió, i suggereix un peatge urbà a Barcelona per reduir els desplaçaments. Per ell el preu hauria de dependre tant tamany i l'hora que s'utilitza el cotxe com pel que contamini el cotxe: un cotxe elèctric pagaria poc, mentre que un tot terreny (aquest vehicle tan popular a Barcelona per anar a buscar els nens al cole) pagaria més, per ser més gran i per contaminar més. Això generaria menys congestió, menys contaminació i els diners dels peatges es podrien dedicar al transport públic o a baixar altres impostos.

Barcelona no seria la primer ciutat a fer-ho: Estocolm i Londres ja ho fan.

Algun candidat a Barcelona s'anima a proposar-ho?

P.D. Amb els peatges em passa el mateix que amb l'impost de successions: hi estic a favor, però no que els catalans siguem els que més paguem per aquest concepte. Per evitar aquesta discriminació potser ara hem de reduir tant els peatges com l'impost de successions. Però quan siguem independents, aviso: estaré a favor de que tornin a pujar!

Això de no tenir estat és una contradicció permanent...