dimarts, 1 de febrer de 2011

Financial Times i finances de la Generalitat

Article al Financial Times sobre Catalunya: "Catalonia seeks to raise €11bn in fresh debt". No explica res que no sabem, però ara ho explica el Financial Times a tot el món.

Compara Catalunya amb Grècia en el sentit que el nou Govern s'ha trobat una situació financera desastrosa. És una comparació correcta però que ens fa mal.

I explica que la Generalitat paga amb retard a proveïdors, que va sobrepassar de molt els límits de dèficit públic, el pes del nostre deute respecte el total de les autonomies... Tot és cert: tenim un problema de credibilitat en la gestió responsable dels recursos públics que esperem que aquest Govern arregli.

Sí, és cert a pesar que el PSC-PSOE diu que el President Mas exagera les xifres de deute de la Generalitat: dades públiques de la Generalitat tripartita, el deute de la Generalitat ha augmentat en +10.000€ milions el 2010 (dades del Banc d'Espanya a 31/12/2009 aquí i aquí, i estimació prevista a 31/12/2010 per la Generalitat) i hi havia +3.000€ milions d'obligacions pendents de pagar a novembre del 2010. Si pensen que exagera (tan de bo tinguin raó!) que diguin quines són les dades correctes.

I l'article conclou explicant dos punt de vista: el català de l'espoli, i l'espanyol de que la descentralització ha anat massa lluny.

Catalans have long complained that their region is what Mr Mas-Colell calls “structurally underfunded” because of excessive transfers to poorer regions in accordance with the Spanish constitution.

In Madrid, however, politicians and business leaders say the sovereign debt crisis has exposed the financial wastefulness of Spain’s highly devolved system of government in which the three main layers – central, regional and municipal – sometimes overlap.


S'estan consolidant les bases per a què si un dia el Govern espanyol intervé les autonomies, tot el món aplaudeixi.

Conclusió, a risc de repetir-me: acabar amb l'espoli (denunciar l'espoli!) i gestió eficient dels recursos públics.

3 comentaris:

Clidice ha dit...

No deixa de fer basarda tots aquests missatges sobre les autonomies, d'una banda perquè sembla clar que són globus sonda per finalitzar aquesta recentralització que ja va començar fa temps i de l'altra perquè per aquí la majoria es mor de la por de plantejar-se la independència, que anem molt a cop de sang i després resulta orxata.

Sempre que el FT diu alguna cosa, però, em pregunto on és el conillet amagat.

joan ha dit...

Curiosament, no fan una comparació amb el model basc, que dona un resultat diametralment contrari.

@Clidice , el conillet es el Ansar & the wailers, i s'amaguen a les FAES.

salut i endavant!

Candide ha dit...

Perdona, Salva, sí que valoro molt que critiquis a Catalunya Ràdio en aquest cas, valoro molt que demanis que es faci autocrítica a Catalunya, però no puc oblidar que sistemàticament has aplicat la mateixa manera de criticar als mitjans extrangers que ara no t'agrada en boca d'altres.

Emma ha estat capdavanter, i potser un exemple que ara segueixen els mass media, en matxacar als corresponsals. Si ara demanes un enfocament més equilibrat em sona a l'apprenti sorcier.

Allò de Catalunya Ràdio no deixa de ser el més fort que he sentit o llegit, perquè ve de part d'un periodista, qui es posa en evidència com a ignorant de la seva pròpia professió. Però és part d'una manera de pensar i de fer que no és pas aliena a molts treballs que Emma ha anat publicant.