divendres, 7 de gener de 2011

Només la sanitat? (II)

Fa uns dies vaig escriure el post "Només la sanitat?" on plantejava que el dèficit de la Generalitat s'explicava tant per la despesa sanitària com per l'espoli fiscal, i que el nou Govern havia d'insistir en el tema de l'espoli fiscal.

Avui he rebut via el Professor Josep Maria Lozano un gran article del Professor Carles Boix ("UN PROBLEMA DE TRESORERIA?") on fa un argument similar, això sí, amb moltes més dades i profunditat:

(...) em sorprèn, m’amoïna i, de fet, em dol, que, ara per ara, el govern presenti la situació pressupostària gairebé com un simple problema de tresoreria. Això no és cert. El problema fiscal de Catalunya és, més enllà de la gestió més o menys encertada de la fiscalitat per part del govern anterior, la conseqüència directa de l’estructura pressupostària existent a l’Estat.

El que sí que espero, però, és que la Generalitat utilitzi aquesta gran mala notícia per fer entendre a l’opinió pública que l’escanyament actual té un responsable directe: un sistema fiscal que atenta als interessos de Catalunya, que lliga aquest país de cap a peus, i que cal trencar.

Genial Carles Boix, una persona que segur que jugarà un paper fonamental en la creació d'aliances internacionals en el camí per a la independència i que espero que sigui Ministre d'Exteriors del primer govern de l'estat català.